Κρήτη Κορωνοϊός: Αγωνία για την κατάσταση – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Κρήτη Κορωνοϊός: Αν και ο απόλυτος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν αποτελεί στοιχείο – κλειδί για τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, το γεγονός της επιβεβαίωσης 4.181 νέων μολύνσεων σε 24 ώρες – μέγεθος κοντά στα αρνητικά ρεκόρ του περασμένου Μαρτίου – σίγουρα «ηχεί» σαν καμπανάκι. Μάλιστα, μέλη της Επιτροπής των ειδικών δεν αποκλείουν το προσεχές διάστημα να καταρριφθούν ακόμη και παλαιότερα ρεκόρ, σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, και, εκτιμούν, γενικότερα, πως το αμέσως επόμενο διάστημα τα περιστατικά του ιού θα βρεθούν σε ανοδική πορεία.

Πέρα από τα μαθηματικά μοντέλα και τις προβολές των επιδημιολόγων – οι οποίες συνηγορούν στο ότι επίκειται σχετική επιτάχυνση της επιδημίας – η επερχόμενη επιστροφή αδειούχων και όσων βρίσκονται σε διακοπές από νησιά, για παράδειγμα, στα αστικά κέντρα, θεωρείται ότι θα συμβάλλει σημαντικά σε μία παραπέρα διασπορά του ιού.

Το ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι, από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Ο ανησυχητικός δείκτης, βέβαια, είναι το «άλμα» στους διασωληνωμένους ασθενείς Covid, όπως και η πιθανή αύξηση των θανάτων λόγω της νόσου.

Ενδεικτικά, πριν 20 μέρες, περίπου, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς. Σήμερα, όμως, είναι 219.

Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει, εξάλλου, η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, πέρα από τη μεγάλη εικόνα.

Στην Κρήτη, ενδεικτικά, το lockdown στο Ηράκλειο – από αύριο, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα την Τρίτη – δείχνει πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Π.Ε. Χανίων.

Υγειονομικοί από νοσοκομεία του νησιού υπογράμμισαν ότι σε ορισμένα νοσηλευτήρια οι ΜΕΘ βρίσκονται 1 – 2 κλίνες μακριά από την πληρότητα.

Την ίδια ώρα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα κορωνοϊού ανέρχεται σε 62% και 39% αντίστοιχα για το διάστημα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου, σύμφωνα με την 61η Έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου Covid-19.

Πηγές της Επιτροπής των ειδικών τονίζουν, από την άλλη, πως η πρόβλεψη της «επόμενης μέρας» της υγειονομικής κρίσης παραμένει μία δύσκολη υπόθεση. Και αντισταθμίζουν, βέβαια, ορισμένους αρνητικούς παράγοντες της εξίσωσης (όπως η ισχυρή παρουσία της μετάλλαξης Delta στην κοινότητα) με τους θετικούς: ο εμβολιασμός συνεχίζεται, και τα γνωστά μέτρα προστασίας – μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών – παραμένουν αποτελεσματικά.

Υπενθυμίζεται πως κατά τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 5.799.515 άτομα, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.391.529.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ