Φωτιές – ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση ανασυγκρότησης του Αλέξη Τσίπρα και η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για βαρύτατη και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το πρωί της Τρίτης την πρόταση επτά σημείων για εθνικό σχεδιό ανασυγκρότησης, εξαπολύοντας, παράλληλα, «βολές» στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση των πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η χώρα μας βιώνει μία μεγάλη καταστροφή και πως οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Επιπλέον είπε ότι «οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για βαρύτατη και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε τι κάνουμε τώρα. Πως επουλώνουμε τις βαθιές πληγές. Πως αντιμετωπίζουμε το αύριο», σημείωσε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως να αποτελεί δικαιολογία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία. Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Να σταματήσει ο πρωθυπουργός την επικοινωνία – Επικίνδυνο το επιτελικό κράτος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι απαράγραπτη, τόνισε ότι ο ίδιος δεν ζητά παραιτήσεις καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμερίσει τις ευθύνες και σημειώνοντας ότι «δεν με ενδιαφέρει να εκμεταλλευτώ την τραγωδία» όπως θύμισε ότι είχε κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός σε αντίστοιχη περίπτωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν αρκέστηκε στην κριτική για τις κινήσεις της κυβέρνησης με αφορμή και το πόρισμα Γκολντάμερ για τη φωτιά στο Μάτι, αλλά πρότεινε και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη ημέρα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να σταθεί δίπλα σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε και τα λάθη μας. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι».

Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης για «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα» και τόνισε η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».

«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω. Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτα τον εαυτό του» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσιπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, και το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και όλη η κοινωνία μας, απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας, και σεβασμού. «Τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα. Οι διαψεύσεις των πολιτών που έβλεπαν τη ζωή τους να γίνεται στάχτη και ζητούσαν βοήθεια από πυροσβεστικά αεροπλάνα, ότι δήθεν δε τα βλέπουν γιατί έχει καπνούς. Αυτό μάλιστα επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στο χτεσινό του διάγγελμα. Ή ο κυνισμός ότι η προστασία της ζωής, των υποδομών και της περιουσίας των πολιτών είναι απλά ένας ανέφικτος συνδυασμός» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επικίνδυνο το επιτελικό κράτος

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος» για το οποίο είπε ότι «στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» σημειώνοντας ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή».

Στο ίδιο πνεύμα σημείωσε, δε, ότι «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Που αποδείχτηκε βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό με αφορμή το μήνυμά του, τη Δευτέρα, ότι «μίλησε σαν να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού».

«Τα όσα ζήσαμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με μηδενική δουλειά στην πρόληψη και με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη φωτιά στο Μάτι αναβαθμισμένους. Με λιγότερους ανθρώπους στην πυροσβεστική καθώς επιλέχθηκε η πρόσληψη 4.500 αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης που έγιναν χειρότερες από την επικοινωνιακή διαχείριση» ενώ έκανε λόγο για κυνισμό Μητσοτάκη που είπε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός.

Είναι συνειδητή η συγγνώμη του Μητσοτάκη;

Σχολιάζοντας τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μήνυμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «το θέμα είναι αν είναι συνειδητή, αν κατανοεί γιατί τη ζητά και αν θα έχει έμπρακτη έκφραση σε όσα κάνει από εδώ και στο εξής» καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά τη συγγνώμη ο πρωθυπουργός «έλεγε πόσο εξαιρετικά τα έχει πάει». «Ο λαός μας κρίνει τέτοιου είδους αναφορές για το τι έγινε» θυμίζοντας τη φράση «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο». «Θα δείξει στην πράξη αν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση ή αν θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος εκτός κλίματος και κοινωνίας πρωθυπουργός που αυτοθαυμάζεται» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχέδιο επτά σημείων

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις φωτιές

  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
  • Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. “Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται” σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό.
  • Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
  • Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

– Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

– Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

  • Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  • Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.
  • Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
  • Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ