«Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης


Η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα στις τράπεζες για να προωθήσουν τα συνδεδεμένα με το Ταμείο χρηματοδοτικά προϊόντα τους.

Με την προκαταβολή 13% των κονδυλίων να είναι ήδη στα ελληνικά ταμεία εκκίνησε η απορρόφηση των πόρων που θα δώσουν στην οικονομία «καύσιμα» ύψους 30,5 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαετούς σχεδίου (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Συνολικά, εφέτος, αναμένεται εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026.

Από τα 4 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,6 δισ. δάνεια) θα χρηματοδοτηθούν τα πρώτα 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Αφορούν σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, την ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 και την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Από τους πόρους προβλέπεται σχέδιο παρεμβάσεων για φυσικές καταστροφές τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο αναδάσωσης, ανακατασκευή πυροσβεστικών αεροσκαφών, προμήθεια αεροσκαφών.

Στη συνέχεια προβλέπεται να υλοποιηθούν 13 δεσμεύσεις μέσα στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μεταξύ αυτών είναι η έναρξη ισχύος νόμου για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή, προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση υπεραπόσβεσης, για φορολογικούς σκοπούς, των επιλέξιμων δαπανών των ΜΜΕ για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση, πρόγραμμα παραδοτέων στον τομέα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, βελτίωση του νομικού πλαισίου για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές, τα στάδια για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ