Φωτιά Εύβοια: «Δεν έσβηνε η φωτιά σε μια μέρα» – Οι Ρουμάνοι διαψεύδουν ελληνικά δημοσιεύματα


Φωτιά Εύβοια: Για άψογη συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες μιλούν οι Ρουμάνοι συνάδελφοί τους ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η μέθοδος «φωτιά με φωτιά» χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο.

Την αντίδραση των Ρουμάνων πυροσβεστών προκάλεσαν δημοσιεύματα σε ελληνική ιστοσελίδα που επικαλούνται δηλώσεις των ίδιων και αναφέρουν ότι η φωτιά στην Εύβοια μπορούσε να σβήσει την ίδια μέρα που προκλήθηκε.

Σύμφωνα με το militaire.gr, ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών που ήρθαν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών,μιλώντας σε κρατικό κανάλι της χώρας του υποστήριξε ότι απ’ αυτά που είδαν έχουν καταλήξει σε δύο παρατηρήσεις:

• Η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα”.

• “Επιχειρούσαν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει η φωτιά”.

Προφανώς αναφέρεται σε λάθος τακτικές καθώς επισημαίνει ότι “είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι φωτιές στην Ελλάδα”. Όσο για την πρόληψη, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα καταθέσουν σχετικό φάκελο με όλα όσα διαπίστωσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό NATURA.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ωστόσο με επιστολή προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, εκφράζουν τη λύπη τους για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν, τονίζοντας πως πρόκειται για «τεράστιο ψέμα».

Όπως λέει δε, κάτι τέτοιο επηρεάζει την καλή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές.

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς. Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες όπως και με τις τοπικές αρχές. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Φλορίν Τσιρέα.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών».

Όπως τόνισε, «χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία», είπε ο Ρουμάνος πυροσβέστης ενώ αναφορικά με τη μέθοδο “φωτιά με φωτιά” επεσήμανε πως στη Ρουμανία χρησιμοποιείται μόνο σαν έσχατο μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ (epistoli-xardalia.pdf)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ