Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου [vid]


Περιοχές του εγκεφάλου βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Ένας συνδυασμός συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου, ανάπτυξης νευρικών κυττάρων και συνδέσεων, μαζί με τον τρόπο λειτουργίας των νευρικών κυκλωμάτων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη διαχείριση της κατάθλιψης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων (νευρώνων) μπορεί να κατασταλεί από το στρες. Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούν σημαντικό μέρος αυτού του πολύπλοκου μηχανισμού. Μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων, παίζοντας ζωτικό ρόλο στον τρόπο επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

Η άσκηση επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου μέσω μιας ποικιλίας μηχανισμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη νευρογένεση, την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και ενδορφίνης.

Άσκηση και νευρογένεση

Η νευρογένεση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων. Η FNDC5 είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματός μας όταν ιδρώνουμε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρωτεΐνη διεγείρει μια άλλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται BDNF-νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Αυτό στη συνέχεια ενεργοποιεί την ανάπτυξη νέων συνάψεων και νεύρων, διατηρώντας παράλληλα τα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα.

Νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η άσκηση διεγείρει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιεί περισσότερους νευροδιαβιβαστές. Επιπλέον, η σεροτονίνη και το BDNF ενισχύουν η μια την άλλη. Η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη είναι οι νευροδιαβιβαστές που είναι γνωστό ότι απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  • Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και αναστέλλει τον πόνο. Υπήρξε άφθονη έρευνα που δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερες μεταδόσεις σεροτονίνης. Η σεροτονίνη προκαλεί αισθήματα ευτυχίας και ασφάλειας.
  • Η ντοπαμίνη είναι κεντρική στην κίνηση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Είναι επίσης μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου.
  • Η νορεπινεφρίνη είναι υπεύθυνη για τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων μας και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Πιστεύεται επίσης ότι συνδέεται με ορισμένους τύπους κατάθλιψης και μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Απελευθέρωση ενδορφίνης

Οι ενδορφίνες είναι νευρορυθμιστικές χημικές ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι τροποποιούν τις δράσεις του τρόπου με τον οποίο τα νευρικά μας κύτταρα ανταποκρίνονται στους νευροδιαβιβαστές. Απελευθερώνονται ως απόκριση στο στρες και τον πόνο, και επίσης για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ