Copernicus- Χάρτες: Σε «πύρινο κλοιό» η Μεσόγειος


Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα από το δίκτυο Copernicus EMS της ΕΕ όσον αφορά στις θερμοκρασίες και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στις χώρες της Μεσογείου.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα που προκύπτει από το δίκτυο Copernicus EMS (Emergency Management Service) της ΕΕ, όσον αφορά στις συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Όπως σημειώνεται, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και πολύ ακραίες συνθήκες συνεχίζουν να επικρατούν σε μεγάλες περιοχές της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων, της νότιας Ιταλίας και της Σαρδηνίας. «Hotspots» παρατηρούνται επίσης στην Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη νότια Γαλλία, ενώ αυξημένο παρουσιάζεται το επίπεδο κινδύνου στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ιδιαίτερα δύσκολη παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αλγερία, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, με τους καπνούς να είναι ορατοί από το Διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εμφανίζεται η κατάσταση στην Εύβοια: Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel2.

Στο μεταξύ σε ύφεση είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σκληρή είναι η μάχη με τις φλόγες στη Γορτυνία, όπου διετάχθη η εκκένωση του χωριού Καλλιάνι. Η φωτιά πέρασε μέσα από το Πυρρή, καίγοντας σπίτια.

Στο μεταξύ, οι ουρανοί άνοιξαν και στη Λοκρίδα όπως σε όλη τη Φθιώτιδα το απόγευμα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά από κεραυνό σε δασική έκταση στην Αταλάντη.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία 4 βρίσκονται για την Πέμπτη περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Λακωνίας, τα Κύθυρα, η Σάμος, η Ικαρία, η Χίος, τα Ψαρά και η Λέσβος.

Σημειώνεται πάντως πως το σκηνικό του καιρού άλλαξε από το απόγευμα της Τρίτης, και μέσα σε λίγες ώρες από τα 40άρια, ο ουρανός σκοτείνιασε και ήδη σημειώνονται καταιγίδες και βροχές στα βόρεια και κεντρικά της Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ