Παντζάρια: Τα παντζάρια έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις

Ανήκοντας στην ίδια οικογένεια με το σέσκουλο και το σπανάκι, τα φύλλα και η ρίζα του παντζαριού μπορούν να καταναλωθούν – τα φύλλα έχουν πικρή γεύση, ενώ η ρίζα είναι γλυκιά. Αν και είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, τα παντζάρια είναι πιο γλυκά και τρυφερά κατά την περίοδο αιχμής τους.

  • Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η χρωστική που δίνει στο παντζάρι το πλούσιο, μοβ-κόκκινο χρώμα είναι η βετακυανίνη, ένας ισχυρός παράγοντας, που πιστεύεται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

  • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το παντζάρι είναι φυσικά πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά και είναι φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή δυσκαμψία και προωθώντας τη διαστολή που πιθανώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες δεικνύουν ότι τα πλούσια σε νιτρικά τρόφιμα, όπως το παντζάρι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση των καρδιακών προσβολών.

  • Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας

Ο χυμός παντζαριού έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα αφού ο χρυσός παραολυμπιονίκης, Ντέιβιντ Βέιρ, ανακοίνωσε ότι ο χυμός ήταν το μυστικό της επιτυχίας του.

Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στη διατροφή τους, μπορεί να υποστηρίξει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει την απόδοση. Βοηθά επίσης στην ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, τα νιτρικά άλατα του παντζαριού βοηθούν να έρθει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα, βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά.

  • Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Τα παντζάρια είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές γλουταμίνης, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την υγεία και τη διατήρηση της ισορροπίας του εντέρου μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη στήριξη του περιβάλλοντος του εντέρου και των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν εκεί.

  • Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες

Τα κόκκινα παντζάρια θεωρούνται ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι ενώσεις βεταλαΐνης, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα της ρίζας, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ