Eλονοσία: Μία δόση ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει με ασφάλεια την ελονοσία


Μια δόση ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ απέτρεψε με ασφάλεια την ελονοσία για έως και εννέα μήνες σε άτομα που εκτέθηκαν στο παράσιτο της ελονοσίας. Η μικρή, προσεκτικά παρακολουθούμενη κλινική δοκιμή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να αποτρέψει την ελονοσία στους ανθρώπους. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε και διεξήχθη από επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων (VRC) του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος του NIH, και χρηματοδοτήθηκε από το NIAID. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν εχθές (11 Αυγούστου 2021) στο New England Journal of Medicine.

«Η ελονοσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία ασθένειας και θανάτου σε πολλές περιοχές του κόσμου, ειδικά σε βρέφη και μικρά παιδιά. Επομένως, χρειάζονται νέα εργαλεία για την πρόληψη αυτής της θανατηφόρου ασθένειας », δήλωσε ο διευθυντής του NIAID Anthony S. Fauci, MD.« Τα αποτελέσματα που αναφέρονται σήμερα υποδηλώνουν ότι μια μόνο έγχυση μονοκλωνικού αντισώματος μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ελονοσία για τουλάχιστον 9 μήνες. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να επεκταθεί αυτό το εύρημα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας εμφανίστηκαν παγκοσμίως το 2019, με αποτέλεσμα περίπου 409.000 θανάτους, κυρίως σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι στιγμής, κανένα αδειοδοτημένο ή πειραματικό εμβόλιο ελονοσίας δεν παρέχει πάνω από 50% προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια ενός έτους ή και περισσότερο.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Το κουνούπι εγχέει τα παράσιτα σε μια μορφή που ονομάζεται σποροζωίτες στο δέρμα και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά ταξιδεύουν στο ήπαρ, όπου ωριμάζουν και πολλαπλασιάζονται. Στη συνέχεια, το ώριμο παράσιτο εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να προκαλέσει ασθένεια. Το P. falciparum είναι το είδος Plasmodium που πιθανότατα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές λοιμώξεις ελονοσίας, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Εργαστηριακές και ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν την ελονοσία εξουδετερώνοντας τους σποροζωίτες του P. falciparum στο δέρμα και το αίμα προτού μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα. Η δοκιμή NIAID εξέτασε εάν ένα εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται CIS43LS θα μπορούσε να παρέχει με ασφάλεια υψηλό επίπεδο προστασίας από την ελονοσία σε ενήλικες μετά από προσεκτική, εθελοντική, εργαστηριακή έκθεση σε μολυσμένα κουνούπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CIS43LS προήλθε από ένα φυσικό αντισώμα εξουδετέρωσης που ονομάζεται CIS43. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Robert A. Seder, MD, επικεφαλής του τμήματος Κυτταρικής Ανοσολογίας του εργαστηρίου ανοσολογίας VRC, απομόνωσαν το CIS43 από το αίμα ενός εθελοντή που είχε εμβολιαστεί. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το CIS43 δεσμεύεται σε μια μοναδική τοποθεσία σε μια πρωτεΐνη επιφανειακών παρασίτων που είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της μόλυνσης από ελονοσία και είναι η ίδια σε όλες τις παραλλαγές των σποροζωϊκών P. falciparum παγκοσμίως. Οι ερευνητές τροποποίησαν στη συνέχεια αυτό το αντίσωμα για να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που θα παρέμενε στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας το CIS43LS.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ