ΗΠΑ: Παράδοση 800.000 εμβολίων covid στην Καραϊβική εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων κατά των εμβολίων


ΗΠΑ:  Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν περισσότερα από 800.000 εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Καραϊβική. Οι δωρεές έρχονται κατά τη διάρκεια των αυξανόμενων κρουσμάτων και των  διαδηλώσεων κατά των εμβολίων. Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα παραδώσει σχεδόν 837.000 εμβόλια Pfizer στα έθνη της Καραϊβικής, καθώς η περιοχή με περιορισμένους πόρους παλεύει με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων κατά των εμβολίων.

Οι Μπαχάμες θα λάβουν 397.000 δόσεις ακολουθούμενες από Τρινιντάντ και Τομπάγκο με περισσότερες από 305.000 δόσεις.

Τα Μπαρμπάντος θα λάβουν 70.200 δόσεις, ενώ 35.100 προβλέπονται για τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, 17.550 για την Αντίγκουα και 11.700 για τους Σεντ Κιτς και Νέβις.

«Η ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις στην Αμερική σήμερα είναι η διαχείριση και τερματισμός της πανδημίας COVID και η συμβολή στην ισότιμη ανάκαμψη», δήλωσε ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο.

Τα χρησιμοποιημένα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 ήταν άδεια σε κέντρο εμβολιασμού στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας τον Ιανουάριο. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου 2021 ότι θα παραδώσει εμβόλια Pfizer στην Καραϊβική. (AP) Χιλιάδες εξειδικευμένες σύριγγες που απαιτούνται για το εμβόλιο Pfizer επίσης δόθηκαν, με αξιωματούχους να σημειώνουν ότι οι δωρεές αφορούσαν «σημαντική νομική και υλικοτεχνική πολυπλοκότητα».

Επιπλέον, η USAID, η οποία παρείχε περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 14 έθνη της Καραϊβικής να καταπολεμήσουν την COVID-19, αναμένει να ανακοινώσει σύντομα πρόσθετη χρηματοδότηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η περιοχή της Καραϊβικής έχει αναφέρει περισσότερα από 1,29 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 16.000 θανάτους, με περίπου 10,7 εκατομμύρια άτομα να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Καραϊβικής με έδρα το Τρινιντάντ.

Μεταξύ των χωρών της Καραϊβικής που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Αϊτή, η οποία στις 14 Ιουλίου έλαβε την πρώτη αποστολή εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας-500.000 δόσεις του εμβολίου Moderna που δόθηκαν από τις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος COVAX των Ηνωμένων Εθνών για χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η χώρα με περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους έχει αναφέρει 20.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 575 θανάτους, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλά αναφερόμενοι λόγω της εκτεταμένης έλλειψης δοκιμών.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε στο Associated Press ότι οι ΗΠΑ “θα στείλουν ένα σημαντικό ποσό επιπλέον δόσεων στην Αϊτή σύντομα”, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται εν μέσω πρόσφατων διαδηλώσεων κατά των εμβολίων στη Γουιάνα, την Αντίγκουα, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, των οποίων ο πρωθυπουργός χτυπήθηκε στο κεφάλι με βράχο την περασμένη εβδομάδα και νοσηλεύτηκε για λίγο. Μεταξύ των νησιών που αγωνίζονται περισσότερο με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 είναι οι Μπαχάμες, το Κουρασάο, η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ