Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 15 εκατομμυρίων ευρώ για τις πυρκαγιές


Για άμεση συμβολή στην ανακούφιση των συνεπειών των πυρκαγιών και μακροπρόθεσμη συνεισφορά στο έργο της πυρόσβεσης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων ανθρώπων από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, αλλά και ως μακροπρόθεσμη συνεισφορά στο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΙΣΝ, «δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την εθνική καταστροφή», ενώ γίνεται αναφορά και στον Βασίλη Φιλώρα, τον εθελοντή πυροσβέστη πο έχασε τη ζωή του επιχειρώντας στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΝ:

«Έκτακτη δωρεά ύψους €15 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Για άμεση συμβολή στην ανακούφιση των συνεπειών των πυρκαγιών και μακροπρόθεσμη συνεισφορά στο έργο της πυρόσβεσης.

Μαζί με όλη την Ελλάδα, όλοι μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρακολουθούμε με μεγάλη θλίψη τις τραγικές συνέπειες των φετινών πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα μας. Η σκέψη μας είναι κοντά στην οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τη ζωή του επιχειρώντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν ή νοσηλεύονται, αλλά βεβαίως και σε όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Μας θλίβει βαθύτατα η καταστροφή του δασικού πλούτου που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για μεγάλο μέρος της χώρας μας, καθώς και καταφύγιο για πολλά είδη άγριων ζώων που κινδυνεύσαν ή χάθηκαν λόγω των πυρκαγιών.

Για άλλη μια φορά, όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός – πυροσβέστες, εθελοντές, άνθρωποι που προσπάθησαν να σώσουν συνανθρώπους τους, ζώα, σπίτια, χωριά – έγιναν οι καθημερινοί ήρωες μιας δυστοπικής πραγματικότητας.

Στο ΙΣΝ φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την εθνική καταστροφή. Έτσι, ανακοινώνουμε σήμερα δωρεά ύψους €15 εκατομμυρίων, με σκοπό να συμβάλουμε στην άμεση ανακούφιση των συνεπειών των φετινών πυρκαγιών, αλλά και να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο, μακροπρόθεσμα, στο έργο της πυρόσβεσης. Οι σχετικές συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο συμβολής μας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η έκτακτη αυτή δωρεά έρχεται σε συνέχεια σειράς δωρεών του ΙΣΝ που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, με γνώμονα την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και, ως εκ τούτου, της ίδιας μας της κοινωνίας. Το ΙΣΝ, έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία της μακροπρόθεσμης παρουσίας, συνδρομής και συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, έχει ήδη διαθέσει από το 1996 ποσό άνω των €44 εκατομμυρίων στο έργο της πυρόσβεσης, από το σύνολο των €1,7 δις όλων των δωρεών του στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, μια από τις πρώτες δωρεές του ΙΣΝ στον τομέα αυτό, ένα ελικόπτερο Super Puma δωρεάς έτους 2001, είναι ένα από τα εναέρια μέσα που έχει πετάξει για περισσότερες από 50 ώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες είτε με τη χρήση κάδου πυρόσβεσης είτε για μεταφορά πυροσβεστών, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής. Είμαστε ανακουφισμένοι που πολλοί από τους πυροσβέστες μας και τους εθελοντές είχαν σύμμαχο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους χιλιάδες αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, που αξιοποιήθηκαν –δυστυχώς, λόγω των συνθηκών– άμεσα και τα οποία τους παραδόθηκαν στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος (Π.Σ.), ύψους €25 εκατομμυρίων, που ενεργοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια. Το πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, ανακοινώθηκε πρόσφατα και η έναρξη κατασκευής του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Π.Σ. στη Νέα Μάκρη, ενώ ευελπιστούμε ότι σύντομα θα προχωρήσει επιτέλους και το εκπαιδευτικό κομμάτι της εν λόγω δωρεάς, ξεπερνώντας τους αρχικούς αργούς ρυθμούς υλοποίησης και την έλλειψη ανταπόκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι σημαντικό να κινηθούμε όλοι γρήγορα στην προσπάθεια να εκκινήσει η πορεία προς την κανονικότητα για τις πληγείσες περιοχές της χώρας μας. Και να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ