Μητσοτάκης: Θα αποδοθούν ευθύνες! Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις – Απέδωσαν τα εναέρια μέσα


Τη βούληση για τολμηρές αλλαγές με φόντο την κλιματική κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι πως σώθηκαν χιλιάδες ζωές.

Ευχαριστώντας τους πυροσβέστες και υποστηρίζοντας πως «καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους», ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, επισημαίνοντας πως το σημαντικότερο είναι πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα. Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμος για τολμηρές λύσεις, ενώ σημείωσε πως πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής.

«Θα δούμε τι λάθη κάναμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, τι μας δίδαξε η εμπειρία αυτή. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και μας δείχνει τι πρέπει να αλλάξουμε», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως εξαρχής πρώτος στόχος ήταν και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά ακολουθεί η προστασία των περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μήνυμα έκτακτης ανάγκης, το 112, το οποίο τόνισε πως απέδωσε, όπως και η όλη στρατηγική για την εκκένωση των οικισμών. «Προφανώς έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανείς οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την επιλογή μου το περιβάλλον να αναδειχθεί σε ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας πως ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της για την εξεύρεση λύσεων.

Ερωτηθείς για την κριτική που έγινε αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε.

Όσον αφορά στην κριτική που έγινε για τα εναέρια Μέσα πυρόσβεσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όχι μόνο είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της βοήθειας από άλλες χώρες. «Δεν γίνεται να πετούν όλα μαζί», διεμήνυσε ο κ. Μηταοτάκης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ