Ημικρανία Ψυχοθεραπεία: Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης μπορεί να βοηθήσει στον πόνο

Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT) είναι μια θεραπεία βασισμένη στην επίγνωση που δίνει έμφαση στη διάκριση μεταξύ ημών και των σκέψεων και συναισθημάτων μας, σύμφωνα με την Carolyn A. Bernstein, MD, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και νευρολόγο στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχουν μια συνεχιζόμενη χρόνια πάθηση και χρησιμοποιείται συχνότερα σε άτομα με καταστάσεις πόνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ημικρανία, λέει η Δρ Bernstein. «Στη θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης μαθαίνετε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας στον πόνο», προσθέτει.

Το ACT γίνεται σε ομαδικό περιβάλλον και υπάρχουν εργασίες για το σπίτι, διευκρινίζει η Bernstein. «Η ευαισθητοποίηση είναι μέρος της διαδικασίας και οι άνθρωποι μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στις δικές τους αντιδράσεις σε διαφορετικούς παράγοντες που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας. Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης είναι να καταλάβετε τι μπορείτε να αποδεχτείτε, τι μπορείτε να αφήσετε και τι μπορείτε να διαχειριστείτε », επισημαίνει.

Η Bernstein συμμετέχει σε έρευνες που επικεντρώνονται στην εξερεύνηση του κατά πόσον αυτή η θεραπεία μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου ως απάντηση στον πόνο. Σε μια μελέτη που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, η Bernstein και οι συνεργάτες της σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν απεικονιστική μαγνητική τομογραφία, η οποία μετρά τη δυναμική εγκεφαλική δραστηριότητα, για να διαπιστώσουν εάν υπήρξαν αλλαγές στον εγκέφαλο σε περιοχές που ρυθμίζουν τον πόνο.

Θα μετρούσαν επίσης την παρουσία επιπέδων κορτιζόλης πριν και αφού οι άνθρωποι συμμετείχαν στη θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης για να αναζητήσουν αλλαγές σε μερικούς δείκτες που ρυθμίζουν το άγχος.

Αυτοί οι τύποι συμπεριφορικών θεραπειών δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα αντί των φαρμάκων, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για την ημικρανία, λέει η Bernstein. “Η ιδέα της θεραπείας αποδοχής και δέσμευσης δεν είναι ότι μπορείτε να κάνετε τις ημικρανίες σας να φύγουν, αλλά ότι με την αποδοχή τους και την αναδιαμόρφωση της εμπειρίας, θα αισθανθείτε καλύτερα και θα είστε σε θέση να είστε πιο παρόντες στη ζωή σας”, λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here