Κορονοϊός: Αγωνία για έναν Σεπτέμβριο στα «κόκκινα» – Ανέφικτο το τείχος ανοσίας το επόμενο διάστημα


Κορονοϊός: Στο μέτωπο της πανδημίας τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η ανεμελιά του καλοκαιριού και η ψυχολογική κούραση ενός δύσκολου χειμώνα μπορεί να δημιουργεί την εικόνα πως ο κορονοϊός οδεύει προς το τέλος του, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε εκθετική άνοδο μέσα στον Ιούλιο, ενώ η πτώση των κρουσμάτων στις αρχές του Αυγούστου είναι εμφανής αλλά όχι ικανοποιητική, με τη χώρα μας να εμφανίζει άνοδο στις νέες μολύνσεις.

Μάλιστα, η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτατα, δημιουργεί μία φαιδρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας το Φθινόπωρο. Αν υπολογίσει κανείς και την κόπωση, τη χαλάρωση, αλλά και την απροθυμία των πολιτών για εμβολιασμό τότε το Φθινόπωρο αναμένεται πολύ δύσκολο.

Υπενθυμίζεται ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στην Ελλάδα στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%.

Παράλληλα, με το 61,1% των ενήλικων πολιτών να έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου έως τις 12 Αυγούστου, το επιθυμητό τείχος ανοσίας – στο 80% των ενηλίκων – δεν θα έρθει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, όπως ευελπιστούσαν οι ειδικοί.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος ήταν άλλωστε ξεκάθαρος, «το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του τόνισε πως το Φθινόπωρο βρίσκει την Ελλάδα σε μία κακή κατάσταση, «Το 51% των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό δεν φτάνει για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.

Από την άλλη και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Ανησυχητικά είναι τα νέα και από τα νοσοκομεία, όπου, όπως μαρτυρούν τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τις τελευταίες 6 ημέρες.

Όπως είπε, άλλωστε ο κ. Γώγος σήμερα, σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 240 διασωληνωμένους, ενώ την Τετάρτη ήταν 226 σε ΜΕΘ.

Νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο;

Η «αναζωπύρωση», όμως, της πανδημίας φέρνει φόβους για την επιβολή ενός νέου lockdown, όσο προχωράμε προς τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε τα τοπικά Lockdown που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες σε «κόκκινα» νησιά και περιοχές της Ελλάδας εν μέσω θέρους, προβληματίζουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο ήταν κάθετος όταν κλήθηκε να απαντήσει στο Newsbomb.gr και την δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, αν το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown είναι ανοιχτό.

«Έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης, είναι λάθος τα όποια ελαφριά περιοριστικά μέτρα σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορίας 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος να χαρακτηρίζονται ως lockdown. Δεν είναι lockdown», είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ