Άτμισμα: Mόλις 30′ αυξάνουν τo οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νόσων σε υγιείς μη καπνιστές

Ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει τόσο ο καπνός όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην υγεία των τακτικών καπνιστών έχει τεκμηριωθεί καλά, αλλά μια νέα μελέτη του UCLA δείχνει πόσο γρήγορα το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα ακόμη και υγιών νεότερων μη καπνιστών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, στο JAMA Pediatrics, δείχνουν ότι μία μόνο δοκιμή 30 λεπτών μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κυτταρικό οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει όταν το σώμα έχει ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών – μορίων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα – και αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ανισορροπία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, πνευμονικών και νευρολογικών παθήσεων, καθώς και του καρκίνου, δήλωσε η ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Holly Middlekauff, καθηγήτρια καρδιολογίας και φυσιολογίας στο David Ιατρική Σχολή Geffen στο UCLA.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που παρέχουν νικοτίνη με αρωματικές ουσίες και άλλες χημικές ουσίες σε ατμό και όχι καπνό, θεωρούνται από πολλούς ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα κανονικά τσιγάρα, αλλά η έρευνα της Middlekauff και των συνεργατών της έδειξε ότι το “άτμισμα” σχετίζεται με μια σειρά αρνητικών αλλαγών στο σώμα που μπορεί να προμηνύει μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Για την τρέχουσα μελέτη, 32 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, ηλικίας από 21 έως 33 ετών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 11 μη καπνιστές, εννέα καπνιστές τσιγάρων καπνού και 12 καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η Middlekauff και οι συνεργάτες της συνέλεξαν ανοσοκύτταρα από κάθε άτομο πριν και μετά από το ηλεκτρονικό κάπνισμα μισής ώρας για να μετρήσουν και να συγκρίνουν τις αλλαγές στο οξειδωτικό στρες μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ίδια διαδικασία κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ελέγχου κατά την οποία οι συμμετέχοντες πέρασαν 30 λεπτά με «ψεύτικο άτμισμα».

Διαπίστωσαν ότι στους μη καπνιστές, τα επίπεδα οξειδωτικού στρες ήταν δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερα μετά τη συνεδρία ατμίσματος από πριν. Η ίδια έκθεση 30 λεπτών δεν οδήγησε σε αύξηση του οξειδωτικού στρες μεταξύ των τακτικών καπνιστών τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημείωσαν οι ερευνητές, πιθανότατα επειδή τα βασικά επίπεδα οξειδωτικού στρες ήταν ήδη αυξημένα.

«Μας εξέπληξε η σοβαρότητα της επίδρασης που μπορεί να έχει μια δοκιμή ατμίσματος σε υγιείς νέους ανθρώπους», δήλωσε η Middlekauff.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, λένε οι ερευνητές, επειδή η δημοτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων. Σύμφωνα με μελέτη του 2020, σχεδόν 1 στους 3 μαθητές λυκείου ανέφερε ότι είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τον προηγούμενο μήνα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν κατανοητά για το τι ακριβώς προκαλεί τις αλλαγές στα επίπεδα οξειδωτικού στρες-είτε πρόκειται για στοιχεία νικοτίνης είτε μη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα-λένε οι ερευνητές. Η Middlekauff και η ομάδα της θα συνεχίσουν να διερευνούν αυτό το ερώτημα σε μελλοντική έρευνα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here