Στα 147 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών


Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έχει εκτιναχθεί στα 147 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,26 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία από 820.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στην εφορία τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φουσκώσει στα 109 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ έχουν φθάσει στα 38 δισ. ευρώ.

Ο «Γολγοθάς» των δόσεων έχει ξεκινήσει για τους φορολογουμένους με τα «ραβασάκια» των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την πολύτιμη ρύθμιση. Δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις για την οφειλή στη ΔΕΗ, το στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε ο λογαριασμός χάνεται στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.

Αν και το βουνό των χρεών είναι τεράστιο οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες αναμένεται να επανενεργοποιηθούν για τους πληττόμενους οφειλέτες που είχαν ήδη ενταχθεί σ’ αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%.

Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 δόσεις. Παράλληλα «τρέχει» η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης που αφορά τη συνολική ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις. Από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η επιστροφή του επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 60 δόσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ