Κολύμπι: Τα γνωστικά και μνημονικά του οφέλη [vid]


Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια για τα καρδιαγγειακά οφέλη της. Επειδή το κολύμπι περιλαμβάνει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρά, καθώς κολυμπάτε, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που λειτουργούν ως φυσικός μειωτής του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτή η αύξηση προκαλεί την αίσθηση ευφορίας που συχνά ακολουθεί την άσκηση.

Οι περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουν πώς η κολύμβηση επηρεάζει τον εγκέφαλο έχουν γίνει σε αρουραίους. Οι αρουραίοι είναι ένα καλό “μοντέλο εργαστηρίου” λόγω της γενετικής και ανατομικής ομοιότητάς τους με τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, σε μια μελέτη σε αρουραίους, η κολύμβηση αποδείχθηκε ότι διεγείρει εγκεφαλικές οδούς που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση των νευρώνων και να μειώσει τις γνωστικές επιπτώσεις της γήρανσης. Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να απεικονίσουν τη νευρωνική επιβίωση στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα από την κολύμβηση.

Ένα από τα πιο δελεαστικά ερωτήματα είναι πώς, συγκεκριμένα, το κολύμπι ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να προσδιορίσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά καθημερινά για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε τη μνήμη των αρουραίων, κάνοντάς τους να κολυμπήσουν σε έναν λαβύρινθο με ακτινικούς βραχίονες που περιείχε έξι βραχίονες, συμπεριλαμβανομένου ενός με κρυφή πλατφόρμα.

Οι αρουραίοι έκαναν έξι προσπάθειες να κολυμπήσουν ελεύθερα και να βρουν την κρυφή πλατφόρμα. Μετά από μόλις επτά ημέρες προπόνησης κολύμβησης, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες μνήμες, με βάση τη μείωση των “λαθών” που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπου για την αποκατάσταση της μάθησης και της μνήμης που προκαλούνται από νευροψυχιατρικές παθήσεις στους ανθρώπους.

Αν και το άλμα από τις μελέτες σε αρουραίους σε ανθρώπους είναι μεγάλο, η έρευνα σε ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από το κολύμπι σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της κολύμβησης στην πνευματική οξύτητα στους ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη νοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι περιορισμένη στον σχεδιασμό της έρευνας, καθώς οι συμμετέχοντες δεν τυχαιοποιήθηκαν και έτσι όσοι ήταν κολυμβητές πριν από τη μελέτη μπορεί να είχαν ένα άδικο πλεονέκτημα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ