Κατρούγκαλος για απέλαση Βαρυθυμιάδη: Προκλητική και προσβλητική ενέργεια για το σύνολο των Ελλήνων


Για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να απελάσει τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό για το ζήτημα της απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι αποτελεί προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων.

Δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό, όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα δεν δημαγωγεί, όπως έπραττε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα ζητήσει τη Δευτέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος.

Ένα όμως είναι βέβαιο πρόσθεσε: η κριτική που ασκήσαμε στην Κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο «ένα ήσυχο καλοκαίρι» με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε.

Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και τις προκλήσεις αν δεν δεσμευθεί, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, για διάλογο και λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Αμανατίδης: Αναίτιες οι απελάσεις Ελλήνων

Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία εκτός από καταχρηστική είναι και προσβλητική απέναντι στο σύνολο του Ποντιακού ελληνισμού, καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου μιας εκ των δύο Ποντιακών Ομοσπονδιών του χώρου, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η απέλαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναίτιες απελάσεις δύο Ελληνίδων επιστημόνων από τις τουρκικές αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Μάιο και Ιούλιο του 2021.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Θα κατατεθεί δε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ελέγχου την Δευτέρα 16/8 προς τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια, για ποιες ενέργειες έχει και πρόκειται να προβεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ