Κουνουπίδι: Tα 5 κυριότερα οφέλη του για την υγεία [vid]


Το νόστιμο και χορταστικό αυτό λαχανικό – του οποίου η δύναμη συχνά υποτιμάται – της οικογένειας των σταυρανθών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία σας σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και της ανάπτυξης του εγκεγάλου.

  • Πηγή αντιοξειδωτικών

Το κουνουπίδι είναι ένα φιλικό προς την καρδιά λαχανικό χάρη σε μια φυτική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, η σουλφοραφάνη μειώνει τη φλεγμονώδη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αθηροσκλήρωσης.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη

Το κουνουπίδι είναι πηγή χολίνης, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για τη διάθεση, τη μνήμη και την ανάκληση. Eίναι ένα βασικό δομικό στοιχείο της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που εμπλέκεται στη σηματοδότηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

  • Πλούσιο σε σουλφοραφάνη

Η περιεκτικότητα του κουνουπιδιού σε σουλφοραφάνη έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Η σουλφοραφάνη προστατεύει με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κυττάρων από βλάβες στο DNA.

  • Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης μελετηθεί ως μέσο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα.

  • Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όντας πλούσια σε θείο, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας ενάντια στις λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη λειτουργεί σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Ακολουθεί βίντεο:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ