Πτωχευτικός Νόμος: Εμπόδια στον εντοπισμό των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών


Ο εντοπισμός των ευάλωτων νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνδεδεμένες με το σπίτι τους, ήταν εξαιρετικά δύσκολος στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου μόνον όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων, έχουν την ευχέρεια μετά την πτώχευσή τους, να μεταβιβάσουν το σπίτι τους σε έναν φορέα και να παραμείνουν σε αυτό ως ενοικιαστές. Με τον τρόπο αυτόν απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους και ταυτόχρονα προστατεύεται το δικαίωμά τους για στέγαση.

Ωστόσο, ο «Φορέας Απόκτησης Κατοικιών» δεν έχει ακόμη συσταθεί και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί πριν από το Πάσχα του 2022. Με αυτό ως δεδομένο, για να μην κινδυνεύσουν στο μεταβατικό στάδιο περιουσίες, κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν ατύπως να μη διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών μέχρι τη σύσταση του νέου σχήματος. Αρκεί να αποδεικνύεται από τη βάση δεδομένων της εφορίας ότι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ίδια συμφωνία προβλέπει πως στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταβάλλεται στον πιστωτή ένα χαμηλό ενοίκιο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ή ακόμη και το σύνολό του, θα καλύπτεται από το κρατικό στεγαστικό επίδομα. Έτσι, μέχρι να φτάσουμε στη λειτουργία του φορέα θα υπάρχει προστασία έναντι των αναγκαστικών εκτελέσεων.

Όμως, μέχρι και λίγες ημέρες πριν το θερινό κλείσιμο των δικαστηρίων, η παραπάνω συμφωνία ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί. Από τη μια πλευρά, το σύστημα έκδοσης βεβαιώσεων ευαλωτότητας άνοιξε μόλις στα τέλη Ιουλίου (23/7). Από την άλλη, υπήρξε απροθυμία των οφειλετών στο κάλεσμα από τράπεζες και διαχειριστές να προσκομίσουν οι ίδιοι τα αναγκαία δικαιολογητικά, για να αναστείλουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ