«Τα μπάνια» των ισχυρών: Οι διακοπές του Μπάιντεν, της Μέρκελ και των άλλων ηγετών του κόσμου


Κάθε Αύγουστο, οι ισχυροί του πλανήτη όπως και οι κοινοί θνητοί απολαμβάνουν τις διακοπές τους -συνήθως μικρής διάρκειας- και…γεμίζουν μπαταρίες  για το φθινόπωρο που έρχεται. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι επιλέγουν…ξεκούραση εντός συνόρων για να αποφύγουν τις επικρίσεις και να δώσουν το παράδειγμα στους ψηφοφόρους.

Η εποχή που ηγέτες όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Νικολά Σαρκοζί έκαναν αποδράσεις με πολυτελή γιοτ και θαλαμηγούς σε εξωτικούς προορισμούς, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία χρόνια, οι επικεφαλής ευρωπαϊκών και όχι μόνο κυβερνήσεων σφίγγουν το ζωνάρι και επιλέγουν προσεκτικά τους προορισμούς τους προκειμένου να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη.

Ο ρόλος τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό, αλλά και οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή δεν τους επιτρέπουν να παρατείνουν την περίοδο χαλάρωσης.

Το «ησυχαστήριο» του Μπάιντεν

Oι Κένεντι απολάμβαναν τις διακοπές τους στο ακρωτήριο Cape Cod της Μασαχουσέτης. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν έκοβε ξύλα, έκανε ιππασία και διασκέδαζε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο ράντσο του στην Καλιφόρνια. Οι Μπους περνούσαν τα καλοκαίρια τους στην πόλη Κένεμπανκ της πολιτείας του Μέιν.

Οι Ομπάμα μετά από πολλά καλοκαίρια στο ειδυλλιακό Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης αγόρασαν μία πολυτελή έπαυλη στο νησί, Και ο Ντόναλντ Τραμπ προτιμούσε το Μαρ-α-Λάγο της Φλόριντα ή το Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσι για να ξεφεύγει από την πρωτεύουσα.

Στην εποχή του Μπάιντεν, έχει την τιμητική της η…ταπεινή παραλία Ρεχόμποθ του Ντέλαγουερ .Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ λατρεύει την περιοχή και την επιλέγει πολύ συχνά για να ξεκουραστεί ακόμη και για λίγες ώρες.

«Το Ρεχόμποθ διαφέρει από τα μέρη που έκαναν διακοπές οι πρόεδροι γιατί δεν είναι απομονωμένο σαν νησί ή ράντσο. Είναι μέρος μιας ευρύτερης περιοχής όπου κάνουν διακοπές οι Αμερικανοί της διπλανής πόρτας» λέει η Κολίν Σόγκαν της Ιστορικής Ένωσης του Λευκού Οίκου.

Λίγες μόλις ώρες ανατολικά της Ουάσινγκτον, η παραλία του Ντέλαγουερ είναι γνωστή στους ντόπιους ως «θερινή πρωτεύουσα» της χώρας. Το πιο εμβληματικό χαρακτηριστικό της είναι ο πεζόδρομος με τα παγωτατζίδικα και τις πιτσαρίες που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1870.

Οι Μπάιντεν επισκέπτονταν την πόλη πολλά χρόνια πριν αγοράσουν τελικά εκεί ένα εξοχικό αξίας 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια πινακίδα που κρέμεται στην εξώπορτά γράφει: «Μια υπόσχεση τηρήθηκε», για να θυμίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν κράτησε την υπόσχεσή του και πραγματοποίησε το όνειρο της πρώτης κυρίας. Μπόρεσε να της αγοράσει ένα σπίτι στην παραλία με τα έσοδα από την κυκλοφορία του βιβλίου του.

Οι διακοπές έγιναν συνήθεια μετά τον εμφύλιο

«Η έννοια του προεδρικού θέρετρου είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η προεδρία. Οι πατέρες του έθνους ξεκουράζονταν στα εξοχικά τους… ο Τζορτζ Ουάσινγκτον στο όρος Βέρνον, ο Τζέιμς Μάντισον στο Μονπελιέ, ο Τόμας Τζέφερσον στο Μοντιτσέλο. Η έννοια διακοπές ωστόσο προέκυψε μετά τον εμφύλιο πόλεμο », λέει η Σόγκαν.

«Πιθανώς ο πρώτος πρόεδρος που πήγε νόμιμες προεδρικές διακοπές ήταν ο Οδυσσέας Γκραντ. Και του άρεσε να κάνει διακοπές στο Jersey Shore. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε προέδρους να πηγαίνουν κανονικά διακοπές»

Η αλλαγή σκηνικού προσθέτει, αναζωογονεί τους προέδρους, τους δίνει τα δυνατότητα να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν στο Λευκό Οίκο. Οι ένοικοι του Λευκού Οίκου φυσικά επιλέγουν μέρη που ταιριάζουν στο στυλ και την προσωπικότητά τους.

Το ίδιο και ο Μπάιντεν. Είναι προσγειωμένος, προσιτός, αγαπάει τη γενέτειρά του το Ντέλαγουερ και λατρεύει…το παγωτό. Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα παγωτατζίδικα της περιοχής, το Chip Hearn, στον πεζόδρομο του Ρεχόμποθ κυκλοφόρησε μία νέα γεύση φέτος το καλοκαίρι. Ονομάζεται…Biden Summer White Cherry.

Η Μέρκελ στις Άλπεις (;)

Το τελευταίο της καλοκαίρι στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει μάλλον άπλετο χρόνο για ξεκούραση. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχέδιά της, ο ευρωπαϊκός Τύπος ωστόσο εικάζει ότι παραδοσιακά, όπως κάθε χρόνο η Μέρκελ μαζί με το σύζυγό της Γιοαχίμ Σάουερ θα επιλέξουν τις ιταλικές Άλπεις.

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας καταφεύγει συνήθως στο νότιο Τιρόλο για να απολαύσει την ηρεμία της φύσης και να κάνει πεζοπορία στα βουνά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ζευγάρι, το οποίο είναι παντρεμένο εδώ και δύο δεκαετίες χρόνια, εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη θερινή του ανάπαυλα τέλος Ιουλίου στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ στη Βαυαρία, το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού για τους λάτρεις του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.

H Mέ

Το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ που διοργανώθηκε φέτος με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, ξεκίνησε με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», μια από τις νεανικές όπερες που συνέθεσε ο Βάγκνερ. Τα βλέμματα όλων φέτος στράφηκαν στην Ουκρανή μαέστρο Οξάνα Λυνίβ, την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ορχηστρική διεύθυνση.

Ενθουσιασμένη η Μέρκελ της έστειλε λουλούδια αμέσως μετά την παράσταση.Όσο για το τι θα κάνει από το φθινόπωρο και μετά, ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Η ίδια δήλωσε πρόσφατα ότι θα έχει χρόνο να ξεκουραστεί και ίσως ασχοληθεί με το γράψιμο. Παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να…κόψει τη συνήθεια να ανησυχεί για τα πράγματα που ανησυχούσε όλα αυτά τα χρόνια. Είπε ωστόσο ότι δεν θα της πάρει και πολύ χρόνο να θυμηθεί ότι παρέδωσε τη σκυτάλη. «Και νομίζω θα μου αρέσει» καταλήγει

Ο Μακρόν και η Μπριζίτ εντός συνόρων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πάλι και η σύζυγός του Μπριζίτ ξεκουράζονται ήδη στο μεσαιωνικό Πύργο Μπρεγκανσόν – την επίσημη θερινή κατοικία των προέδρων της Δημοκρατίας από το 1968- λίγο έξω από την Τουλούζη.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας δεν χάνει ευκαιρία να απολαμβάνει τα θαλάσσια σπορ και να κάνει βόλτες στη φύση στο ειδυλλιακό νησάκι έξω από τη γαλλική Ριβιέρα.

Ο ηγέτης της Γαλλίας αποφεύγει τα μακρά και πολυτελή διαλείμματα που απολάμβαναν οι προκάτοχοί του έγραφε πρόσφατα η Parisien, τονίζοντας oτι: «Υποβάλλει στον εαυτό του την ίδια αυταπάρνηση που έχει ζητήσει από το γαλλικό λαό», εν μέσω της πανδημιας και της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως έχει πει αξιοποιεί τις διακοπές του «για να διαβάσει, να περπατήσει, να κάνει ό,τι όλος ο κόσμος». «Μου κάνει καλό», λέει. Πριν φύγει για διακοπές δινει παραδοσιακά εντολή στους υπουργούς του να απουσιάσουν το πολύ δύο εβδομάδες και να παραμείνουν σε κοντινή απόσταση από το Παρίσι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όπως σημειώνει με νόημα πάντως ο γαλλικός Τύπος «αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο καλοκαίρι για να απολαύσει την πολυτελή βίλα που το γαλλικό κράτος διαθέτει στον εκάστοτε πρόεδρο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2022»

Ο Ντράγκι στην Ούμπρια

Έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Μάριο Ντράγκι κάνει αυτές τις μέρες το πρώτο του μεγάλο διάλειμμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκουράζεται στο εξοχικό του στο μεσαιωνικό χωριό Βαλ ντι Τσιάνα, οπου θα περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα μακριά από το Παλάτσο Κίτζι, με τζόκινγκ και γκολφ.

Από το 2009, o πρώην τραπεζίτης επισκέπτεται αρκετά συχνά το ησυχαστήριό του στην κεντρική Ιταλία, μετά το 15γουστο όμως θα επιστρέψει στη Ρώμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο επέλεξε την Απουλία για τις διακοπές του, μαζί με τη σύντροφό του Βιρτζίνια Σάμπα. Αφού πέρασε λίγες μέρες στο RodiGarganico, θα επισκεφθεί τα νησιά Τρέμιτι, ένα σύμπλεγμα νησιών της Ιταλίας λίγα χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών της Απουλίας στην Αδριατική.

Τοπίο της ΟύμπριαΑ.Ρ

Πολλοί από τους υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης πάντως, όπως η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέσε και ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο θα παραμείνουν στη Ρώμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα –o oποίος γιόρτασε πρόσφατα τα 80α του γενέθλια- ξεκουράζεται στη Σαρδηνία, στην κατοικία Πόρτο Κόντε, τον ξενώνα της Πολεμικής Αεροπορίας στην καρδιά του φυσικού καταφυγίου Αλγκέρο.

Ο αρχηγός του κράτους προσγειώθηκε στο νησί πριν από λίγες ημέρες και είχε ήδη την ευκαιρία να συναντήσει κατοίκους και τουρίστες στην πρώτη δημόσια έξοδο στον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, τον οποίο επισκέφθηκε για την κυριακάτικη λειτουργία. Ο Ματαρέλα θα μείνει στη Σαρδηνία τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε απόλυτη χαλάρωση, μεταξύ ιδιωτικής παραλίας και εκδρομών με σκάφος.

O Πέδρο Σάντσεθ σε διακοπές διαρκείας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες τέλος, παραθερίζει ήδη στο πολυτελές κατάλυμα La Mareta palace στο Λανθαρότε της Μαγιόρκα μαζί με τη σύζυγό του Μπεγκόνια και τις δυο τους κόρες.

Το παλάτι ήταν δώρο του Χουσεΐν της Ιορδανίας προς τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και για χρόνια ηταν το ησυχαστήριο της βασιλικής οικογένειας. Επί των ημερών του Δον Φελίπε, παραδόθηκε στο δημόσιο. Βρίσκεται σε μια έκταση 15.000 τετραγωνικών μέτρων στο δήμο Teguise (Lanzarote) και ήταν έργο του καλλιτέχνη César Manrique, τη δεκαετία του ’70.

Το αγρόκτημα αποτελείται από δέκα μπανγκαλόου και έχει πανοραμική θέα και καταπράσινους κήπους. Το κυρίως κτίριο έχει δύο υπνοδωμάτια, πισίνα και τεράστιες βεράντες. Διαθέτει γυμναστήριο, γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ και έναν τεράστιο κήπο 10.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και μια λίμνη.

Είναι ένα τέλειο παράδειγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Καναρίων Νήσων σε αποικιακό στιλ, με λευκούς τοίχους και μπαλκόνια από τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Όλα αυτά τα χρόνια το «Μαρέτα» έχει φιλοξενήσει ηγέτες όπως ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και η σύζυγός του Ραΐσα.

Στη συνέχεια ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα πάει οπως κάθε χρόνο, στο αγρόκτημα Las Marismillas, όπου βρίσκεται ένα από τα εμβληματικά παλάτια Εθνικής Κληρονομιάς που προτιμούν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας. Χτισμένο σε ενα τεράστιο πευκοδάσος, επιτρέπει την ιδιωτικότητα των ενοικων, σε μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος πάντως τον επικρίνει για τις διακοπές διαρκείας, εν μέσω πανδημίας…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ