Αφγανιστάν: Προ των πυλών της Καμπούλ οι Ταλιμπάν- Φόβοι για επίθεση εντός ημερών


Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καθώς η αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων καταρρέει.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ανέφεραν την Παρασκευή τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς η αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων καταρρέει, εν μέσω φόβων πως μια επίθεση εναντίον της ίδιας της Καμπούλ είναι θέμα ημερών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως η Κανταχάρ, το οικονομικό κέντρο του νότου, ήταν ήδη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ολοκληρώνουν την απόσυρσή τους μετά από 20 χρόνια πολέμου. Στα δυτικά, η Χεράτ είχε πέσει και αυτή στα χέρια των ισλαμιστών.

Αμερικανός αξιωματούχος του χώρου της άμυνας ανέφερε πως υπάρχουν φόβοι ότι οι Ταλιμπάν, που είχαν ανατραπεί το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να κινηθούν εναντίον της Καμπούλ εντός ημερών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για αποστολή επιπλέον 3.000 στρατιωτικών για να βοηθήσουν στην εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας και το Πεντάγωνο ανέφερε πως οι περισσότεροι εξ αυτών θα ήταν την Καμπούλ μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου. Η Βρετανία επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την υποστήριξη της εκκένωσης των πολιτών της.

«Η Καμπούλ δεν είναι αυτή τη στιγμή σε περιβάλλον επικείμενης απειλής, μα ξεκάθαρα…αν δεις τι κάνουν οι Ταλιμπάν, μπορείς να δεις ότι προσπαθούν να απομονώσουν την Καμπούλ» είπε την Παρασκευή ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν λάμβανε τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του σχετικά με τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών. Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ενημέρωσε το προσωπικό της πως ήταν διαθέσιμοι κάδοι καύσης και ένας αποτεφρωτήρας για την καταστροφή υλικού, περιλαμβανομένων εγγράφων και ηλεκτρονικών συσκευών, για τη «μείωση της ποσότητας του ευαίσθητου υλικού», σύμφωνα με σύσταση που είδε το Reuters. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η πρεσβεία ακολουθούσε διαδικασίες «μείωσης αποτυπώματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι δεν θα απομάκρυναν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν, μα θα μετέφεραν μέρος αυτού στην Καμπούλ από άλλα τμήματα της χώρας. Πολλές άλλες δυτικές πρεσβείες και οργανώσεις αρωγής ανέφεραν πως επαναπάτριζαν το προσωπικό τους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως «το Αφγανιστάν ξεφεύγει εκτός ελέγχου» και ζήτησε από όλες τις πλευτές να κάνουν περισσότερα για την προστασία των αμάχων. «Είναι η στιγμή για να σταματήσει η επίθεση. Είναι η στιγμή για να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Είναι η στιγμή για την αποφυγή ενός παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου, ή της απομόνωσης του Αφγανιστάν» είπε ο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμρουλάχ Σάλεχ, πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, είπε μετά από συνάντηση στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος Άσραφ Γκάνι πως ήταν περήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις και ότι η κυβέρνηση θα έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει την αντίσταση στους Ταλιμπάν.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει ανησυχία για μια επικείμενη προσφυγική κρίση και οπισθοδρόμηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα: Περίπου 400.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της χρονιάς, 250.000 εκ των οποίων από τον Μάιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ. «Η κατάσταση έχει όλες τα χαρακτηριστικά μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» είπε ο Τόμσον Φίρι, του World Food Programme του ΟΗΕ.

Από τις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν η κυβέρνηση κρατά ακόμα τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα βόρεια και το Τζαλαλαμπάντ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν στα ανατολικά, πέρα από την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τη Λασκάρ Γκαχ στα νότια και την Κάλα-ε-Νάου στα βορειοδυτικά, είπαν αξιωματούχοι ασφαλείας,. Η Φιρούζ Κοχ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Γκορ, έπεσε αμαχητί.

Η απώλεια της Κανταχάρ αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί την «πατρίδα» των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές μαχητές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους 14 από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών από τις 6 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ