Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός από την Καμπούλ


Οι ισλαμιστές μαχητές Ταλιμπάν βρίσκονται κοντά στο να πάρουν τον έλεγχο όλου του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται πλέον κοντά στο να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, με την πρωτεύουσα Καμπούλ να είναι πλέον η μόνη μεγάλη πόλη που παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης.

Την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Τζαλαλαμπάντ, πόλη- κλειδί στα ανατολικά της χώρας, αμαχητί. Είχε προηγηθεί η κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα βόρεια της χώρας, μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Όπως σημειώνει το BBC, η ταχεία κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων συνεπάγεται μεγάλες πιέσεις στον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι για να παραιτηθεί: Ο ίδιος φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ της επιλογής της παράδοσης και της μάχης για να κρατηθεί η πρωτεύουσα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ στέλνουν 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των πολιτών τους από τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υπεραμυνθεί της απόφασής του να επιταχύνει τους ρυθμούς αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας πως δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μια «ατελείωτη αμερικανική παρουσία στη μέση της εμφύλιας σύγκρουσης μιας άλλης χώρας».

Αναφορές το πρωί της Κυριακής έκαναν λόγο για κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσας της Νανγκαρχάρ, χωρίς να δοθεί μάχη. «Δεν υπάρχουν συγκρούσεις στη Τζαλαλαμπάν, επειδή ο κυβερνήτης έχει παραδοθεί στους Ταλιμπάν» είπε ντόπιος αξιωματούχος στο Reuters. «Το να επιτραπεί στους Ταλιμπάν να περάσουν ήταν ο μόνος τρόπος να σωθούν ζωές αμάχων».

Η κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ σημαίνει πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τους δρόμους που συνδέουν τη χώρα με το Πακιστάν. Ώρες πριν είχε πέσει η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και πάλι σε μεφάλο βαθμό χωρίς μάχη. Όπως είπε βουλευτής της Μπαλχ στο Associated Press, ο εθνικός στρατός παραδόθηκε πρώτος, και ακολούθησαν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και άλλες πολιτοφυλακές. Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν 23 από 34 πρωτεύουσες επαρχιών.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, και πολλοί έχουν καταφύγει στην Καμπούλ. Υπάρχουν αναφορές πως οι Ταλιμπάν απαιτούν από οικογένειες να δώσουν τα ανύπαντρα κορίτσια και γυναίκες τους για να παντρευτούν μαχητές τους.

Γυναίκες από περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν λένε πως εξαναγκάζονται να φορέσουν μπούρκα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως πολίτες ξυλοκοπούνται επειδή παραβιάζουν κανόνες κοινωνικής συναναστροφής.

Σε μήνυμά του το Σάββατο ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι είπε ότι προτεραιότητα είναι η ανασύνταξη των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων για να αποτραπούν περαιτέρω καταστροφές και εκτοπισμοί ανθρώπων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αναφορά των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έλεγε ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να αντέξει για περίπου τρεις μήνες.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ