Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ- Ελικόπτερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Ασταμάτητη η προέλαση των ισλαμιστών μαχητών, που βρίσκονται ήδη στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν εισέρχονταν στα περίχωρα της Καμπούλ την Κυριακή, καθώς πανικόβλητοι εργαζόμενοι εγκατέλειπαν κυβερνητικά γραφεία και ελικόπτερα προσγειώνονταν στην αμερικανική πρεσβεία, όπως μετέδωσε το ΑΡ. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, μπαίνουν στην πόλη από όλες τις πλευρές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στέλεχός τους στη Ντόχα είπε ότι έχει δοθεί εντολή στους μαχητές να αποφύγουν τη βία στην πρωτεύουσα και να επιτρέψουν να αποχωρήσουν όσοι θέλουν να φύγουν. Επίσης, ζήτησε οι γυναίκες να πάνε σε προστατευμένες περοιχές.

Τρεις Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν στο AP πως οι μαχητές βρίσκονταν στις περιοχές Καλακάν, Καραμπάχ και Παγκμάν στην πρωτεύουσα. Οι Ταλιμπάν νωρίτερα είχαν καταλάβει τη Τζαλαλαμπάντ, κοντά σε μεγάλο συνοριακό πέρασμα προς το Πακιστάν- την τελευταία μεγάλη πόλη, εκτός της Καμπούλ, που είχε απομείνει στα χέρια της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλο το Αφγανιστάν, αφήνοντας στην κυβέρνηση λίγα μόνο πέρα από την πρωτεύουσα, Καμπούλ, και τα άμεσα περίχωρά της.

Ο 5 εκατομμυρίων πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί λόγω χιλιάδων ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε αυτήν από άλλα σημεία της χώρας. Χιλιάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αποστέλλονταν εκεί για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο και τις πρεσβείες τους καθώς οι διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών απομακρύνουν το προσωπικό τους. Ο αφγανικός στρατός έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα.

Η Καμπούλ καλύπτει μια περιοχή περίπου 1.000 τετραγωνικών χλμ, και περιτριγυρίζεται από βουνά. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι δρόμοι προς την πόλη: Από τη Μαϊντάν Σαρ στα νοτιοδυτικά, από την Πουλ-ε-Αλάμ στον νότο, τη Σουρόμπι στα ανατολικά και το Μπαγκράμ στα βόρεια.

Οι Ταλιμπάν πήραν την Πουλ-ε- Αλάμ το Σάββατο χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ανέφερε πηγή του τοπικού συμβουλίου στο Reuters. Οι ίδιοι λένε πως είναι πολύ κοντά στο να καταλάβουν και τη Μαιϊντάν Σαρ. Ήδη έχουν πάρει το Γκάζνι, και έχουν ισχυρή παρουσία στις γύρω περιοχές, ενώ την Κυριακή πήραν αμαχητί και τη Τζαλαλαμπάντ.

Το 1996 οι Ταλιμπάν είχαν πάρει την Καμπούλ από τη συμμαχία των Μουτζαχεντίν με επίθεση μέσω της Σουρόμπι. Αφού κέρδισαν τη μάχη στη Σουρόμπι, οι Ταλιμπάν προέλασαν ανενόχλητοι προς την Καμπούλ. Το 2001 οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις την κατέλαβαν με επίθεση από τον βορρά, εισερχόμενοι μέσω του Μπαγκράμ, μετά από μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξόντωσαν εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι είχαν πάρει αμυντικές θέσεις.

Η αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, 64 χλμ βόρεια της Καμπούλ, είναι η σημαντικότερη στρατιωτική βάση της χώρας και ήταν έδρα των αμερικανικών δυνάμεων για 20 χρόνια, μέχρι την αποχώρησή τους ένα μήνα πριν. Πλέον είναι στα χέρια του αφγανικού στρατού.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αεροπορία, και καταλαμβάνουν τις πόλεις μέσω χερσαίων επιθέσεων, των οποίων προηγούνται πλήγματα με πυροβολικό και ρουκέτες. Η επίθεσή τους έχει θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις και πρωτεύουσες επαρχιών τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιες περιοχές έχουν πέσει αμαχητί.

Όπως γράφει το Reuters, μια αιματηρή μάχη για την Καμπούλ θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπάρξει πολιτική λύση/ συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν, πάντως, επιμένουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, ο οποίος επίσης δεν έχει δώσει δείγματα πως σκοπεύει να παραιτηθεί. Το Σάββατο είπε πως ήταν σε συνομιλίες με τοπικούς ηγέτες και διεθνείς εταίρους και ότι προτεραιότητα ήταν η ανασύνταξη των δυνάμεων της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here