Αφυδάτωση Συμπτώματα: Μάθετε τι είδους προβλήματα σας δημιουργεί


Αφυδάτωση Συμπτώματα: Ήπιες νερό σήμερα; Αν ναι, πόσο; Αν όχι, γιατί αντιστέκεσαι στο πιο δροσιστικό ρόφημα του καλοκαιριού; Οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να έρθεις αντιμέτωπη με φαινόμενα, όπως η αφυδάτωση. Αλήθεια, γνωρίζεις τι είδους προβλήματα σου δημιουργεί;

“Γεννά” έντονη επιθυμία για ζάχαρη

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας και ιδιαίτερα μια ακατανίκητη επιθυμία για ζάχαρη και γλυκό. Ειδικά αν ασκείσαι και βρίσκεσαι σε αφυδατωμένη κατάσταση, χρησιμοποιείς με ταχύτερο ρυθμό το γλυκογόνο (δηλαδή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες), μειώνοντας άμεσα έτσι την αποθήκευσή τους. Για αυτό λοιπόν, όταν τελειώνεις τη γυμναστική σου, έχεις όρεξη για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη. Γιατί με κάποιο τρόπο, πρέπει να αναπληρωθούν τα επίπεδα γλυκογόνου, έτσι ώστε να νιώθεις έτοιμη για την επόμενη προπόνησή σου.

Προκαλεί ξηρότητα του δέρματος

Ξέρεις πολύ καλά πως για να είναι το δέρμα σου υγιές και λαμπερό, χρειάζεται να πίνεις αρκετό νερό. Και σε αυτό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής σου. Εάν γυμνάζεσαι για παράδειγμα κάθε μέρα, τότε θα πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό. Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο αλλά για να είναι το δέρμα σου λείο και πάντα ενυδατωμένο, πρέπει το ντους σου να διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και να αποφεύγεις το χλιαρό ή ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σου ακόμα περισσότερο.

Προκαλεί κόπωση

Νιώθεις κατάπτωση, νιώθεις εξάντληση και αδυναμία. Μήπως έχεις ώρα να πιεις νερό; Η αφυδάτωση έχει μεγαλύτερη σχέση με την κούραση από ό,τι νόμιζες. Όταν είσαι αφυδατωμένη, εμφανίζεται πτώση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής συχνότητας και επιβράδυνση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα όλα αυτά να σε κάνουν να νιώθεις εξάντληση. Επίσης, η έλλειψη νερού στους μύες κάνει τις χειρωνακτικές εργασίες να φαίνονται πιο δύσκολες και κουραστικές.

Δημιουργεί νευρικότητα

Έχεις νεύρα; Πιες ένα ποτήρι νερό και ίσως η διάθεσή σου να αλλάξει. Η αφυδάτωση έχει ορισμένες νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διάθεση και τη συγκέντρωση σε 25 νεαρές γυναίκες που είτε τους είχαν χορηγηθεί αρκετά υγρά για να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένες, ή που ήταν ήπια αφυδατωμένες μετά από γυμναστική και λήψη διουρητικών. Οι αφυδατωμένες γυναίκες ανέφεραν πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης και οξυθυμία.

Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η έλλειψη νερού επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος με αποτέλεσμα να έχεις πονοκέφαλο. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται γρήγορα στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης (τα οποία επίσης ευθύνονται για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από «hangover»), οδηγώντας σε σφοδρούς πόνους, ακόμη και σε ημικρανίες. Δοκίμασε λοιπόν να πιεις ένα ή δύο ποτήρια νερό την επόμενη φορά που έχεις πονοκέφαλο, και ίσως εξαφανιστεί. Θα μπορούσες επίσης να καταναλώσεις φρούτα, τα οποία περιέχουν υψηλή ποσότητα νερού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ