Αφγανιστάν: Διάγγελμα Μπάιντεν για τις τελευταίες εξελίξεις – Τι ώρα θα μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ


Αφγανιστάν: Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσημα ότι θα απευθύνει διάγγελμα για να τοποθετηθεί γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, την επικράτηση των Ταλιμπάν και το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ.

Μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Twitter, ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό πως θα απευθυνθεί στον κόσμο σχετκά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως θα μιλήσει στις 22:45 (ώρα Ελλάδας), έτσι ώστε να κάνει γνωστές τις θέσεις του αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ μπροστά στην επικράτηση των Ταλιμπάν και το χάος που έχει επέλθει στην Καμπούλ.

Οι «ζυμώσεις» μέχρι την απόφαση για το διάγγελμα

Ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ, θα τοποθετηθεί «σύντομα» για το Αφγανιστάν, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Αμερικανοί «πρέπει να περιμένουν να έχουν σύντομα νέα του προέδρου. Ηδη αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε ενεργείς επαφές με την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας. Εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής», δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον χρόνο και την μορφή της προεδρικής παρέμβασης.

Η ατζέντα που είχε δοθεί στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο δεν προέβλεπε δημόσια παρέμβαση για τον Αμερικανό πρόεδρο, που πέρασε το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη μακριά από τους δημοσιογράφους.

Το χαλαρό αυτό πρόγραμμα ήταν, ωστόσο, δύσκολο να τηρηθεί, την ώρα που το Αφγανιστάν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν έπειτα από αστραπιαία επίθεση και την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εικόνες χάους και απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η τελευταία προφορική δημόσια παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν στις 10 Αυγούστου, όταν διαβεβαίωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του για την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου έπειτα από 20ετείς συγκρούσεις.

Στην συνέχεια, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης την απόφαση για την ανάπτυξη 6.000 αμερικανών στρατιωτών για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών που είχαν συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα τον δείχνει καθισμένο μόνο μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι συσκέψεων στο Καμπ Ντέιβιντ απέναντι σε οθόνη τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν στην αίθουσα συσκέψεων του Καμπ Ντέιβιντ.AP Images

Βίντεο σοκ φέρεται να δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο στην Καμπούλ

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας αφού χιλίαδες κόσμου προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα ένα συγκλονιστικό βίντεο δείχνει ανθρώπους και πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο που απογειώνεται.

Το πρακτορείο Asvaka κάνει λόγο για δύο άτομα που πέφτουν από το αεροσκάφος καθώς αυτό κερδίζει ύψος, ωστόσο η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δείτε το βίντεο:

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είνα αρμόδια για το αεροδρόμιο, είχαν πυροβολήσει νωρίτερα στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Αξιωματούχοι δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για να σχολιάσουν σχετικά με τους νεκρούς.

H Ρωσία θα απομακρύνει προσωπικό της πρεσβείας της

Η Ρωσία θα απομακρύνει μέρος του 100μελούς προσωπικού της πρεσβείας της στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν και θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό

Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

«Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ