Μαρία Θεοδωρίδου: Η γ’ δόση πρέπει να γίνει σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, βάσει επιστημονικών δεδομένων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικής ή αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτες που έχει εκπονήσει το ΕΚΠΑ και οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών (άτομα με μεταμοσχευμένα όργανα, νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, καθώς και υγειονομικό προσωπικό διαφόρων ηλικιών) όπου φαίνεται ότι 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους μειώνεται το επίπεδο των αντισωμάτων τους.

Όπως, είπε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της πανδημίας απαιτείται εμβολιασμός σε κάθε γωνιά της γης. Εξ ού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά παύση της χορήγησης τρίτης δόσης για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα.

Η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, υπενθύμισε την σύσταση που υπάρχει για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 12-15 ετών, τόσο για την δική τους προστασία όσο και των οικείων τους. Τόνισε ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν από τον ιό και πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν.

Επανέλαβε την ασφάλεια των εμβολίων και εξήγησε ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ