Αφγανιστάν Κίνα: Δηλώνει έτοιμη για «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν μετά το χτύπημα


Αφγανιστάν Κίνα: Το Πεκίνο προσπάθησε να διατηρήσει ανεπίσημους δεσμούς με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η Κίνα είναι έτοιμη να εμβαθύνει τις «φιλικές και συνεργατικές» σχέσεις με το Αφγανιστάν, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος τη Δευτέρα, αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας.

Το Πεκίνο προσπάθησε να διατηρήσει ανεπίσημους δεσμούς με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, γεγονός που προκάλεσε την πρόοδο των ισλαμιστών σκληροπυρηνικών σε όλη τη χώρα που τους είδαν να καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή. Η Κίνα μοιράζεται ένα τραχύ σύνορο 76 χιλιομέτρων (47 μίλια) με το Αφγανιστάν.

Το Πεκίνο φοβόταν εδώ και καιρό ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τους μειονοτικούς αυτονομιστές Ουιγούρους στην ευαίσθητη παραμεθόρια περιοχή Σιντζιάνγκ.

Αλλά μια αντιπροσωπεία ανώτατου επιπέδου των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο Tianjin τον περασμένο μήνα, υποσχόμενη ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τους μαχητές. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα προσέφερε οικονομική υποστήριξη και επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Τη Δευτέρα, η Κίνα δήλωσε ότι «καλωσορίζει» την ευκαιρία να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Αφγανιστάν, μια χώρα που εδώ και γενιές ήταν πολυπόθητη για τη γεωστρατηγική της σημασία από μεγαλύτερες δυνάμεις. «Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ελπίδα τους να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα και προσβλέπουν στη συμμετοχή της Κίνας στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Αφγανιστάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ. «Χαιρετίζουμε αυτό. Η Κίνα σέβεται το δικαίωμα του Αφγανικού λαού να καθορίσει ανεξάρτητα τη μοίρα του και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να αναπτύσσει… φιλικές και συνεργατικές σχέσεις με το Αφγανιστάν ».

Η Χούα κάλεσε τους Ταλιμπάν να «εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση» της εξουσίας και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για διαπραγμάτευση για τη δημιουργία μιας «ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς ισλαμικής κυβέρνησης» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Αφγανών και των ξένων πολιτών.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ παραμένει σε λειτουργία, δήλωσε η Χούα, αν και το Πεκίνο άρχισε να εκκενώνει Κινέζους πολίτες από τη χώρα πριν από μήνες εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η πρεσβεία είπε στους Κινέζους πολίτες που παραμένουν στο Αφγανιστάν να «δώσουν μεγάλη προσοχή στην κατάσταση ασφαλείας» και να μείνουν σε κλειστούς χώρους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου δύο δεκαετιών.

Αλλά η Ουάσινγκτον έμεινε σοκαρισμένη από την ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την σαρωτική πρόοδο των Ταλιμπάν.

Η Κίνα έχει επικρίνει επανειλημμένα αυτό που θεωρεί ως βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ως αποτυχία ηγεσίας.

Σταθερότητα και επιχειρηματικότητα

Η κατάληψη των Ταλιμπάν ανοίγει μια στρατηγική πόρτα στην Κίνα φορτωμένη με κινδύνους και ευκαιρίες. Η διατήρηση της σταθερότητας μετά από δεκαετίες πολέμου στον δυτικό γείτονά του θα είναι το κύριο μέλημα του Πεκίνου, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει τα σύνορά του και τις στρατηγικές επενδύσεις υποδομής στο γειτονικό Πακιστάν, όπου βρίσκεται ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν. Για το Πεκίνο, μια σταθερή και συνεργατική διοίκηση στην Καμπούλ θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και Δρόμου στο Αφγανιστάν και μέσω των δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, λένε αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν μπορούν να θεωρήσουν την Κίνα μια κρίσιμη πηγή επενδύσεων και οικονομικής υποστήριξης είτε άμεσα είτε μέσω του Πακιστάν – που είναι ο κύριος περιφερειακός προστάτης των ανταρτών και στενός σύμμαχος του Πεκίνου.

Η Κίνα μέχρι στιγμής έχει σταματήσει να αναγνωρίζει επίσημα τους Ταλιμπάν ως τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν, αλλά ο Wang Yi τους χαρακτήρισε «αποφασιστική στρατιωτική και πολιτική δύναμη» κατά τη διάρκεια της συνάντησης του περασμένου μήνα στο Tianjin.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ