Συνταξιούχοι: Σε εκκρεμότητα πέντε πακέτα αυξήσεων και αναδρομικών


Η αδυναμία του ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αποδεικνύει την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει στην κοινωνία ο ασφαλιστικός φορέας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα παρακάτω πακέτα αυξήσεων και αναδρομικών προς συνταξιούχους:

  • Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Παλιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν με τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται το φθινόπωρο, με σημαντική καθυστέρηση. Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.
  • Σε εκκρεμότητα είναι η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών, σε εφαρμογή των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις του νόμου Βρούτση, σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019. Η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων (μετά τον Οκτώβριο του 2019) λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!
  • Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μία κατηγορία αναδρομικών, τα οποία έπρεπε να πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου. Αφορούν ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.
  • Σε εκκρεμότητα είναι η εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ