Αφγανιστάν: «Απελπισία», «ο αστείος Μπάιντεν» και «τρέξτε για τη ζωή σας» – Τα διεθνή πρωτοσέλιδα


Guardian, Liberation, New York Times, El Mundo και άλλες μεγάλες εφημερίδες σχολίαζουν την κρίση στο Αφγανιστάν επικρίνοντας και τον Τζο Μπάιντεν

Η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου με άλλες να επικεντρώνονται στο ανθρώπινο δράμα και άλλες να επικρίνουν τον Τζο Μπάιντεν, μετά και το διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, χρεώνοντάς του όλα όσα δραματικά συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην πολύπαθη χώρα.

«Όπλο» των διευθυντών των εφημερίδων οι σοκαριστικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι και από τις απέλπιδες προσπάθειες Αφγανών αλλά και δυτικών να αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν πριν την πλήρη επικράτηση των Ταλιμπάν.

Η Daily Mirror επιλέγει την φωτογραφία από το αμερικανικό μεταγωγικό και τους περισσότερους από 600 στοιβαγμένους Αφγανούς επιλέγοντας τη λέξη «απελπισία» για το πρωτοσέλιδό της.

Ο Guardian επικεντρώνεται στο «χάος στην Καμπουλ ενώ χιλιάδες προσπαθούν να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν» επιλέγοντας να «ντύσει» το πρωτοσέλιδο με την εικόνα των Αφγανών να τρέχουν δίπλα σε αμερικανικό μεταγωγικό ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να επιβιβαστούν σε αυτό έστω και την τελευταία στιγμή. Με την ίδια φωτογραφία και οι Times που επιλέγουν για τίτλο το «Αγώνας για απόδραση από το σφαγείο της Καμπούλ».

Η γαλλική Libération επιλέγει μια φωτογραφία με Αφγανούς να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν την περίφραξη του αεροδρομίου της Καμπούλ με τίτλο «Αφγανιστάν: Τρέξτε να σωθείτε».

Στις ΗΠΑ οι New York Times περιγράφουν την πτώση της Καμπούλ με τίτλο «Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ σοκάροντας τις ΗΠΑ καθώς μια προσπάθεια 20 ετών καταστράφηκε μέσα σε λίγες ημέρες» ενώ πιο λιτός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Washington Post «Το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν».

«Τετέλεσται» γράφει η επίσημη καθημερινή εφημερίδα του Αμερικανικού στρατού, Stars and Stripes, με μια φωτογραφία αμερικανικού ελικοπτέρου να πετάει πάνω από στέγες στην Καμπούλ

Πιο αιχμηρή η Sun με τίτλο «Αστείος Μπάιντεν» επιλέγοντας για φωτογραφία αυτή που μοίρασε ο Λευκός Οίκος από την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Στην Ισπανία, τέλος, η El Mundo επιλέγει το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μπάιντεν και συγκεκριμένα τη φράση του «Οι Αφγανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ