Κατώτατος μισθός: Πότε και πόση αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι – Η «μάχη» των τριετιών


Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – Πόση αύξηση θα λάβουν και τι ισχύει για τις τριετίες. 

Στη Χώρα μας ο μεικτός μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. Με απόφαση του Πρωθυπουργού αυξάνεται κατά 2% από 01/01/2022.

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι θα ισχύσει από το νέος έτος για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για το ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με περικοπές στους μισθούς τους.

Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

«Από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ» είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο νέος κατώτατος μισθός ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας

  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια διαμορφώνεται σε 663 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται σε 861,9 ευρώ

Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο στην Ελλάδα – Οι αλλαγές από 01/01/2022

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «πλέον από την απόφαση του ΣτΕ κρέμονται χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα καθώς θα κρίνει αν οι εργαζόμενοι που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν ή θα το χάσουν σημειώνοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα» τόνισε.

Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία εκκρεμεί συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού για όσους είχαν θεμελιωμένη τριετή προϋπηρεσία το 2012.

«Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα κρίνει αν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Τα επιδόματα προϋπηρεσίας κρίνονται από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχάνων της Ελλάδας κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία δίνονταν οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Από την πλευρά τους, συνδικάτα και εργοδοτικοί φορείς ζητούν μισθό για όλους χωρίς τριετίες και παγωμένες από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

«Η απόφαση του ΣτΕ θα διαμορφώσει μια νέα μέρα για τους μισθούς. Η απώλεια θα είναι διπλή εφόσον το ΣτΕ δεχτεί την προσφυγή των εργοδοτών» επισήμανε ο κ. Τεμπονέρας και εξήγησε τους λόγους:

  • Αρχικά οι παλαιοί εργαζόμενοι που λαμβάνουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας έως και 195 ευρώ τον μήνα θα τις χάσουν ενώ παράλληλα
  • οι νέοι μισθωτοί δεν θα μπορούν να ελπίζουν πλέον σε προσαυξήσεις προϋπηρεσίας όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί. Παράλληλα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει και για τα επιδόματα που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζομένους.

Όπως διευκρινίζει ο γνωστός εργατολόγος, σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι θετική για τους εργαζομένους τότε οι μισθοί θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί από 01/01/2022 θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας. Αντίθετα, αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζομένους τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ τον μήνα.

«Τα βλέμματα στραμμένα στο ΣτΕ που πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη εγκύκλιος είναι σύννομη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητεί ο ΣΕΒ» κατέληξε ο κ. Τεμπονέρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ