Περπάτημα: Λόγοι που πρέπει να περπατάτε περισσότερο [vid]

Το περπάτημα είναι ένας εύκολος και σχεδόν σε όλους προσβάσιμος τρόπος να αθληθείτε. Τα οφέλη του δε για την υγεία είναι σημαντικά. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από το βάδην. Δεν χρειάζεται να περπατάτε για ώρες κάθε μέρα προκειμένου να αποκομίσετε τα οφέλη της αερόβιας άσκησης. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά.

Ας ρίξουμε μια ματία στα οφέλη του βάδην στην υγεία:

  • Βελτιώνει τον ύπνο

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 75 ετών, που έκαναν μια ώρα πρωινούς περιπάτους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αϋπνία από όσες γυναίκες δεν περπατούσαν.

  • Υποστηρίζει τις αρθρώσεις σας

Η πλειοψηφία των αρθρικών χόνδρων δεν έχει άμεση παροχή αίματος. Παίρνουν την “τροφή” τους από το υγρό των αρθρώσεων που κυκλοφορεί καθώς κινούμαστε. Η κίνηση και η συμπίεση από το περπάτημα φέρνονει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην περιοχή.

  • Βελτιώνει την αναπνοή σας

Όταν περπατάτε, ο ρυθμός αναπνοής σας αυξάνεται. Με αυτόν τον τρόπο το οξυγόνο ταξιδεύει γρηγορότερα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, βοηθώντας στην εξάλειψη των αποβλήτων και βελτιώνοντας το ενεργειακό σας επίπεδο και την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού.

  • Επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης

Μια μελέτη 6.000 γυναικών, ηλικίας 65 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία ήταν χαμηλότερη σε εκείνες που περπατούσαν περισσότερο. Ειδικότερα, οι γυναίκες που περπατούσαν 2,5 μίλια την ημέρα είχαν 17% πτώση στη μνήμη, σε αντίθεση με μια μείωση 25% στις γυναίκες που περπάτησαν λιγότερο από μισό μίλι την εβδομάδα.

  • Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σύστημα Υγείας στο Charlottesville διαπίστωσε ότι οι άνδρες μεταξύ 71 και 93 ετών που περπατούσαν περισσότερο από το ένα τέταρτο του μιλίου την ημέρα είχαν μισές συχνότητες ανάπτυξης άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που περπατούσαν λιγότερο.

 

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here