Ευγνωμοσύνη: Η πρακτική της ευγνωμοσύνης ωφελεί την υγεία και ενισχύει τους δεσμούς μας με τους σημαντικούς άλλους[vid]

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση της ευγνωμοσύνης, τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική πρακτική της έχει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Ειδικότερα,

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη συνολική αίσθηση ευημερίας.

Το άγχος μειώνει την ανοσολογική απόκριση σε πιθανές σωματικές απειλές, ενώ η αυξημένη ψυχική ευεξία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες, σύμφωνα με μια επισκόπηση έρευνας του 2004.

Η άσκηση ευγνωμοσύνης έχει επίσης την ικανότητα να βελτιώνει άλλες πτυχές της σωματικής υγείας, με μια μελέτη πρώιμου σταδίου του 2017 να ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

  • Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η τακτική άσκηση ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Μια παλαιότερη μελέτη του 2003 σημείωσε ότι η ευγνωμοσύνη συνδέθηκε με τη βελτίωση της διάθεσης.

Η άσκηση ευγνωμοσύνης προάγει θετικά συναισθήματα και μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση της ευημερίας όταν γίνεται τακτικά.

  • Βελτιωμένες σχέσεις

Η ευγνωμοσύνη όχι μόνο βελτιώνει τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. μπορεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις σας.

Η ευγνωμοσύνη παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία σχέσεων, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών που έχουμε ήδη.

Όσον αφορά τις ρομαντικές σχέσεις, η ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι ο ένας με τον άλλον. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι σύντροφοι που έδειχναν ευγνωμοσύνη ο ένας για τον άλλον ανέφεραν αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση και βελτίωση της ευτυχίας την επόμενη μέρα.

  • Αυξημένη αισιοδοξία

Το να είσαι αισιόδοξος άνθρωπος μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς γήρανσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Εάν δεν είστε φυσικά αισιόδοξοι, η πρακτική της ευγνωμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια αισιόδοξη προοπτική, όπως προτάθηκε από μια μελέτη του 2018.

Σε μια παλαιότερη μελέτη μόλις 10 εβδομάδες τακτικής πρακτικής ευγνωμοσύνης ήταν αρκετά για να νιώσουν οι συμμετέχοντες πιο αισιόδοξοι και θετικοί για την παρούσα ζωή τους και το μέλλον.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here