Άνοια: Αλγόριθμος «διαβάζει» την άνοια πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στους ασθενείς


Ερευνητές στo Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ινστιτούτο Άλαν Τιούρινγκ, με επικεφαλής την Ελληνίδα καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα ΙΤ, το οποίο δύναται να αναγνωρίσει τα πρώτα σημεία της άνοιας, προτού μάλιστα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και πριν οι νευρολόγοι μπορούν να διαγνώσουν την νευροεκφυλιστική νόσο στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, μόλις μια εγκεφαλική απεικόμιση αρκεί, ώστε το καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να δώσει τα αποτελέσματα. Η εν λόγω τεχνολογία αλγορίθμου έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζεται κλινικά.

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος;

Αφού έχει «εκπαιδευτεί» σε χιλιάδες εγκεφαλικές απεικονίσεις ασθενών με άνοια, είναι στη συνέχεια σε θέση να συγκρίνει τα δεδομένα που έχει συλλέξει με αυτά που καλείται να «διαβάσει» σε κάθε νέα εγκεφαλική απεικόνιση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και κατασκευαστές του, το σύστημα ανοίγει τον δρόμο στην πρόωρη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου και θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελεί πολύτιμο αρωγό των νευρολόγων.

«Αν παρέμβουμε έγκαιρα, οι θεραπείες θα μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερη εγκεφαλική βλάβη», ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια κα Κουρτζή.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του συστήματος, πέραν του ότι είναι σε θέση να διαγιγνώσκει τη νόσο, προτού καν εμφανιστούν συμπτώματα στους ασθενείς, είναι ότι μπορεί να προβλέψει κατά πόσο η άνοια θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα χρόνια, καθώς και την ταχύτητα εξέλιξής της.

Λίγα λόγια για την καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή

Η ίδια σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε το διδακτορικό της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Πραγματοποίησε έρευνα στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιολογική Κυβερνητική και στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Διδάσκει Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από το 2013 και είναι ειδική στη Γνωστική Υπολογιστική Νευροεπιστήμη, και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ