Στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους : Η κρατική στήριξη και η δυνατότητα άτοκου δανείου

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την καταβολή των πρώτων χρημάτων στους πυρόπληκτους. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα θα πρέπει να υποβάλουν μέσω της πλατφόρμας μία απλή αίτηση, ώστε να λάβουν άμεσα, μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, την προκαταβολή που δικαιούνται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής. 

Για τις κατοικίες η άμεση ενίσχυση φθάνει έως και τις 20.000 ευρώ μαζί με την αποζημίωση για την οικοσκευή. Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, καταβάλλεται στα πληττόμενα νοικοκυριά αποζημίωση για την οικοσκευή που καταστράφηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχονται άμεσα ως πρώτη αρωγή:

  • 20.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί (14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή).
  • 12.000 ευρώ για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες (8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή).
  • 5.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες (3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή).

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή ανέρχεται σε:

  • 14.000 ευρώ για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
  • 8.000 ευρώ για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά.
  • 3.000 ευρώ για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικά.

Η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).

Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here