Στις 7 Σεπτεμβρίου τα «αποκαλυπτήρια» για την ανάπτυξη το 2021


Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό ελληνική οικονομία βλέπει θετικά σημάδια για την πορεία της οικονομίας εφέτος, ενώ και οι προβλέψεις των αναλυτών προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη. 

Το πρώτο επίσημο κρατ τεστ θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα ανακοινωθεί από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο και θα βγει ο «λογαριασμός» συνολικά για το πρώτο εξάμηνο και των τουριστικών εισπράξεων που εκτιμώνται στο 60% του 2019.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ξαναγράφει πάντως τις προβλέψεις για πάνω από το 4% (από 3,6% αρχικά).

Σημειώνεται ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εξασθένησε σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σε 2,3%, έναντι αναθεωρημένης επί τα βελτίω πτώσης του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 (-6,9%) και οριακής ύφεσης 0,5% στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Παρά τους κινδύνους από τη μετάλλαξη οι οίκοι βλέπουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021 που στηρίζεται κυρίως στις προοπτικές ανάκαμψης του τουρισμού, με τη Fitch να προβλέπει ρυθμό στο 4,3% (από 3%), τη Citi στο 5,3% (από 4,1%) και την Bank Of America στο 5,1%.

Στην τελευταία της ανάλυση η Capital Economics βλέπει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα στο 6,3% το 2021 προβαίνοντας σε μία αναθεώρηση των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αναπτυξιακή έκρηξη 8%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ