Γερμανία -Έρευνα: Οι Σοσιαλδημοκράτες ξεπέρασαν τους Πράσινους και πλησιάζουν τους συντηρητικούς


Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο υποψήφιος των οποίων για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς έρχεται πρώτος στις μετρήσεις δημοτικότητας, καταγράφουν άνοδο κατά 2 μονάδες.

Το κεντροαριστερό γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ξεπέρασε τους Πράσινους και κλείνει τη διαφορά που το χωρίζει από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση.

Η υποστήριξη προς τον συνασπισμό των συντηρητικών με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείτο ευρέως φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, έχει υποχωρήσει μετά το τέλος Ιουνίου, όταν έφθανε το 28%-30%.

Η τελευταία δημοσκόπηση από το ινστιτούτο ερευνών Forsa δίνει στους συντηρητικούς 23%, όπως και πριν από μία εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο υποψήφιος των οποίων για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς έρχεται πρώτος στις μετρήσεις δημοτικότητας, καταγράφουν άνοδο κατά 2 μονάδες, στο 21%.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από τον Μάρτιο 2017 και ανοίγει διάφορες επιλογές για συνασπισμό. Το σενάριο που ήταν το πιθανότερο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, μια συμμαχία συντηρητικών και Πρασίνων, μοιάζει τώρα λιγότερο πιθανό.

Οι Πράσινοι, με επικεφαλής την υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνουν πτώση κατά 1 μονάδα, στο 19%.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είχε μικρή επίδραση στην πρόθεση ψήφου, παρόλο που η Γερμανία διατηρούσε εκεί το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπαθεί να απομακρύνει ανθρώπους.

Έπειτα από 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία μετά τις εκλογές. Τα ποσοστά του Λάσετ, πρωθυπουργού του γερμανικού κρατιδίου με το μεγαλύτερο πληθυσμό, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, έχουν μειωθεί αφού εθεάθη να γελάει στη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη που είχε πληγεί από τις πλημμύρες και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Οι ψηφοφόροι βλέπουν τον Σολτς, υπουργό Οικονομικών στον συνασπισμό της Μέρκελ, ως ασφαλή επιλογή. Περίπου 29% απ’ αυτούς που απάντησαν στην έρευνα είπαν στo Forsa πως θα υποστήριζαν τον Σολτς, αν γινόταν άμεση ψηφοφορία για την καγκαλαρία, περίπου κατά 17 μονάδες περισσότεροι απ’ ό,τι τον Λάσετ. Η Μπέρμποκ βρίσκεται στο 15%.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ