Αφγανιστάν: Βία και αίμα στη Τζαλαλαμπάντ- Διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν


Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν στη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν την Τετάρτη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν που ξέσπασαν στην αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ, είπαν μάρτυρες, καθώς οι ισλαμιστές επιχειρούν να στήσουν κυβέρνηση και οι χώρες της Δύσης απομακρύνουν διπλωμάτες και πολίτες τους.

Πάνω από 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη, είπαν δύο μάρτυρες και ένας πρώην αστυνομικός στο Reuters.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρήνη κατά την είσοδό τους στην Καμπούλ, λέγοντας πως δεν θα εκδικούνταν τους παλιούς τους εχθρούς και θα σέβονταν τα δικαιώματα των γυναικών, εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

Οι μάρτυρες είπαν ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν όταν ντόπιοι προσπάθησαν να υψώσουν τη σημαία του Αφγανιστάν σε πλατεία της Τζαλαλαμπάντ, περίπου 150 χλμ από την πρωτεύουσα, στον κύριο δρόμο προς το Πακιστάν. Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν προέβησαν σε σχόλια.

Καθώς οι Ταλιμπάν εδραιώνουν την εξουσία τους, ένας από τους ηγέτες και συνιδρυτές τους, ο μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 10 χρόναι. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι οι ηγέτες θα εμφανίζονταν στον κόσμο, αντίθετα με ό,τι στο παρελθόν.

«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους μας τους ηγέτες» είπε ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters. «Δεν θα υπάρξει σκιά μυστικότητας».

Ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων βοηθούσαν τις ξένες δυνάμεις επί δύο δεκαετίες, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περίπου 5.000 διπλωμάτες, προσωπικό ασφαλείας, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, είπε στο Reuters Δυτικός αξιωματούχος την Τετάρτη. Οι εκκενώσεις μέσω στρατιωτικών πτήσεων θα συνεχιστούν αδιάκοπα, είπε, προσθέτοντας πως έξω από το αεροδρόμιο επικρατεί χάος.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από την επιστροφή τους στην Καμπούλ την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως θα είναι πιο ήπιοι ως προς την επιβολή των νόμων τους σε σχέση με το 1996-2001. «Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς» είπε σε δημοσιογράφος ο κύριος εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Όπως πρόσθεσε, οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν και «θα είναι πολύ ενεργές στην κοινωνία, μα εντός του πλαισίου του Ισλάμ».

Όσο το καθεστώς τους ήταν στην εξουσία, με βάση τη Σαρία, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και ήταν υποχρεωτική η χρήση της μπούρκα όταν έβγαιναν έξω – και μόνο με τη συνοδεία άνδρα συγγενούς.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ