Χάος χωρίς τέλος στην Καμπούλ- Προειδοποιητικά πυρά από Αμερικανούς στρατιώτες και Ταλιμπάν


Αμερικανοί στρατιώτες έριξαν πυρά τη νύχτα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Ταλιμπάν «πυροβόλησαν στον αέρα» σήμερα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Αμερικανοί στρατιώτες που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έριξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα πλήθη, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πυροβόλησαν απευθείας εναντίον Αφγανών ή οποιουδήποτε άλλου. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ ανήλθε σε περίπου 4.500 σήμερα και αναμένονται μερικές εκατοντάδες ακόμη τις επόμενες 24 ώρες.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανέφερε πως διοικητές των Ταλιμπάν και στρατιώτες πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τραυματίσουμε κανέναν», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Το χάος συνεχίζεται έξω από το αεροδρόμιο, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις για ένα «χαοτικό σχέδιο απομάκρυνσης» πολιτών από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρήνη κατά την είσοδό τους στην Καμπούλ, λέγοντας πως δεν θα εκδικούνταν τους παλιούς τους εχθρούς και θα σέβονταν τα δικαιώματα των γυναικών, εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

Ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων βοηθούσαν τις ξένες δυνάμεις επί δύο δεκαετίες, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περίπου 5.000 διπλωμάτες, προσωπικό ασφαλείας, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, είπε στο Reuters Δυτικός αξιωματούχος την Τετάρτη.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από την επιστροφή τους στην Καμπούλ την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως θα είναι πιο ήπιοι ως προς την επιβολή των νόμων τους σε σχέση με το 1996-2001. «Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς» είπε σε δημοσιογράφους ο κύριος εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ