Covid-19: Οι ΗΠΑ αρχίζουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου- ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη

Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς ενισχυτικές/ επαναληπτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να προσφέρει μια τρίτη δόση από την ημερομηνία αυτή σε όλους τους Αμερικανούς, που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας σε μια ανακοίνωση.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα δοθούν αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους. Όλες αυτές οι κατηγορίες ήταν μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο. Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επισήμαναν, σε μια κοινή ανακοίνωση, πως βασίζουν την απόφασή τους να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αρχίζει να φθίνει μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Μεταξύ των αξιωματούχων είναι ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι όπως και οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Τα διαθέσιμα στοιχεία καθιστούν πολύ σαφές ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης SARS-CoV-2 αρχίζει να ελαττώνεται με τον καιρό… και σε συνδυασμό με την κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα, αρχίζουμε και βλέπουμε ενδείξεις μειωμένης προστασίας έναντι ήπιας και μετρίου βαθμού νόσησης», τονίζουν οι αξιωματούχοι.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια ενισχυτική δόση θα χρειαστεί για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία από τα εμβόλια και να παρατείνουμε την ανθεκτικότητά της», τονίζουν. Η όποια απόφαση εξαρτάται, εντούτοις, από την έγκριση μιας επιπλέον δόσης των εμβολίων Pfizer και Moderna από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), σημειώνουν. Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως αναμένουν ότι όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 θα χρειαστούν επίσης ενισχυτικές δόσεις. Όμως, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ «τον Μάρτιο του 2021» και τα δεδομένα σχετικά με αυτούς αναμένονται «εντός των επόμενων εβδομάδων».

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανάγκη προς το παρόν για ενισχυτικές δόσεις

Τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, επισήμανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας πως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί προτού οι χώρες με υψηλά εισοδήματα προχωρήσουν σε συμπληρωματικούς εμβολιασμούς.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο προτού η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώσει πως σχεδιάζει να καταστήσει τις ενισχυτικές δόσεις ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς από τις 20 Σεπτεμβρίου, την ώρα που αυξάνονται οι μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για να αυξηθεί η προστασία κατά της νόσου, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία σήμερα δεν υποδεικνύουν ότι χρειάζονται οι ενισχυτικές δόσεις».

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αναφερόμενος στις ενισχυτικές δόσεις που χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, είπε σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως δεν πηγαίνουν στα σωστά σημεία με τη σωστή σειρά». Δύο δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους παγκοσμίως, πριν από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε, προσθέτοντας: «Απέχουμε πολύ, πολύ από αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here