Μετακίνηση εκτός νομού: Τι θα καθορίσει την «έξοδο» του Πάσχα

Η μετακίνηση εκτός νομού όσο οδεύουμε στο Πάσχα απασχολεί τους περισσότερους πολίτες που θέλουν να πάνε στα χωριά τους.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι δραματική, οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα τις τελευταιές ημέρες αυξάνονται διαρκώς συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα αγοράς, εστίασης και μετακίνησης εκτός νομού μετατίθεται για τουλάχιστον τον Απρίλιο.

Έτσι, η πορεία του ιού στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα «δείξει» το δρόμο για την εστίαση και για την μετακίνηση εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός εσωτρικών Στέλιος Πέτσας την Τρίτη (23/03).

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή (26/03) θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή καθώς επίσης και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μετά το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων μανικιούρ – πεντικιούρ.

Σύμφωνα με το έως τώρα δεδομένα, οι επιστήμονες δεν πρόκειται αυτές τις μέρες να προχωρήσουν σε εισηγήσεις χαλάρωσης του lockdown.

Για να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις και να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί πριν η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» για να πάμε στα χωριά μας.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού σήμερα

Σήμερα με βάση τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού είναι:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1 Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here