Καρκίνος Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άτομα κάτω των 50


Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων Βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ή προκαρκινικών πολύποδων του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, από επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, του Harvard T.H. Chan School of Public Health και άλλα ιδρύματα, είναι η πρώτη που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενώ η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα αυξάνονται σε νεότερους ενήλικες – μια ανησυχητική τάση που δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Οι συντάκτες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων συγγραφέων Kimmie Ng, Dana-Farber και Edward Giovannucci, σημείωσαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D από πηγές τροφίμων όπως ψάρια, μανιτάρια, αυγά και γάλα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D – 300 IU την ημέρα ή περισσότερο – συσχετίστηκε με περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία”, δήλωσε η Dr. Kimmie Ng, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στην παρακολούθηση 94.205 γυναικών 25-42 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκε μετά την ηλικία των 50 ετών. Τα ευρήματα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν αυτήν την ασυνέπεια και οι επιστήμονες είπαν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα αναφορικά με το εάν η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης D είναι όντως ισχυρότερη σε νεαρότερους ενήλικές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συνολική πρόσληψη βιταμίνης D σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και προδρόμων (πολύποδες) σε νεαρότερους ενήλικες.

“Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και να εντοπίσουμε άτομα υψηλού κινδύνου για να στοχεύσουμε σε προγενέστερο έλεγχο”, κατέληξε η Dr. Ng.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ