Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με Μόσχα και Πεκίνο για τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν


Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε στους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις δύο χώρες για την εδραίωση της «σταθερότητας και της ειρήνης» στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία.

«Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Κίνα για την εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αφγανιστάν και επίσης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού του», δήλωσε ο Ραϊσί στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, που έγινε με πρωτοβουλία του Πεκίνου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιρανού προέδρου.

Ομοίως, ο Ραϊσί εξέφρασε τη βούληση του Ιράν να «συνεργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο Αφγανιστάν» με τη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύουμε ότι όλες οι αφγανικές ομάδες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού κάνοντας την αμερικανική αποχώρηση ένα σημείο καμπής για τη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν», δήλωσε.

Το Ιράν διατήρησε τεταμένες σχέσεις με τους Ταλιμπάν μεταξύ 1996, έτους που πήραν την εξουσία, και 2001, όταν εκδιώχθηκαν μετά την αμερικανική εισβολή λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν ουδέποτε αναγνώρισε το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά δήλωσε τους τελευταίους μήνες ότι οι Ταλιμπάν πρέπει ν’ αποτελούν «μέρος μιας μελλοντικής λύσης» στο Αφγανιστάν.

Τη Δευτέρα, ο Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ότι η «στρατιωτική ήττα» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μετατραπεί σε «ευκαιρία για ειρήνη» στη γειτονική αυτή χώρα, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη υπολογίζει «στις σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ