Εκνευρισμένος και εκτεθειμένος ο Μπάιντεν: Τι απάντησε για τους Αφγανούς που έπεφταν από αεροπλάνο


Εμφανώς εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση του Τζορτζ Στεφανόπουλου, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Αισθητά εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε σημείο συνέντευξής του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο, στο ABC News, όταν ρωτήθηκε για τις τραγικές σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, με την επικράτηση τον Ταλιμπάν.

«Είδαμε όλοι τις εικόνες. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους συνωστισμένους σε ένα C-17. Είδαμε Αφγανούς να πέφτουν» είπε ο Στεφανόπουλος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διακόπτει: «Αυτό ήταν τέσσερις ημέρες πριν, πέντε ημέρες πριν!».

Ερωτηθείς για το τι σκέφτηκε όταν είδε τις εικόνες χάους, απάντησε πως «σκέφτηκα ότι πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουμε τον έλεγχο του αεροδρομίου. Και το κάναμε».

Μετά είπε στο ABC News πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για όσο χρειαστεί ώστε να εκκενώσουν όλους τους Αμερικανούς πολίτες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν πέρα από την προσχεδιασμένη ημερομηνία αποχώρησης, στις 31 Αυγούστου. «Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να κατανοήσουν πως θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε πριν τις 31 Αυγούστου…αν έχουν μείνει Αμερικανοί πολίτες, θα μείνουμε για να τους βγάλουμε όλους».

Συνεχίζοντας ο Μπάιντεν είπε στον Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατά την περίοδο Κλίντον, πως δεν θεωρεί ότι η απόσυρση των ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε γίνει με κάποιον καλύτερο τρόπο. «Όχι δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει με έναν τρόπου που, αν το βλέπαμε εκ των υστέρων...μα η ιδέα πως, κάπως, υπάρχει ένας τρόπος να αποσυρθούμε χωρίς να προκύψει χάος, δεν ξέρω πώς θα γινόταν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα από τα πράγματα που δεν γνωρίζαμε ήταν τι θα έκαναν οι Ταλιμπάν προκειμένου να εμποδίσουν τον κόσμο να φύγει. Τι κάνουν τώρα; Συνεργάζονται, επιτρέπουν σε Αμερικανούς πολίτες να φύγουν, σε αμερικανικό προσωπικό να φύγει, σε πρεσβείες να φύγουν κλπ, μα έχουμε δυσκολίες στο να βοηθήσουμε αυτούς που μας βοήθησαν όσο ήμασταν εκεί».

Ερωτηθείς εάν το χάος νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα αποτυχίας από άποψης πληροφοριών, σχεδιασμού, εκτέλεσης ή κρίσης, απάντησε «κοίτα, ήταν μια απλή επιλογή, Τζορτζ. Όταν έχεις την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τον αρχηγό της, να μπαίνει σε αεροπλάνο και να απογειώνεται και να πηγαίνει σε άλλη χώρα, όταν βλέπεις τη σημαντική κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων που είχαμε εκπαιδεύσει, μέχρι και 300.000 από αυτούς, απλά να αφήνουν τον εξοπλισμό τους και να φεύγουν, αυτό ήταν, ξέρεις….αυτό ήταν που συνέβη».

Με πληροφορίες από Independent

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ