Αφγανιστάν: Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον των Ταλιμπάν στην Καμπούλ


Οι διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν εξαπλώνονται στην Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν ζητούν από τους ιμάμηδες να απευθύνουν έκκληση για ενότητα στις αυριανές προσευχές.

Οι διαδηλώσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Καμπούλ, την ώρα που η ισλαμιστική οργάνωση κάλεσε τους ιμάμηδες της χώρας να προτρέψουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους στο Αζανταμπάντ, στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς πλησίον μιας πορείας στην Καμπούλ, όμως φάνηκε πως επρόκειτο για Ταλιμπάν που πυροβολούσαν στον αέρα.

«Η σημαία μας, η ταυτότητά μας», φώναζε ένα πλήθος ανδρών και γυναικών, που κρατούσαν τις σημαίες του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σήμερα που το Αφγανιστάν γιορτάζει την ανεξαρτησία του από τον βρετανικό έλεγχο το 1919. Διαδηλωτές φώναζαν «ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος». Σε ορισμένες διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές, ΜΜΕ μεταδίδουν πως συμμετέχοντες κατέστρεψαν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν.

Κάποιες από τις διαδηλώσεις είναι μικρές σε όγκο, ωστόσο σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζουν την πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ταλιμπάν για να κυβερνήσουν. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν προέτρεψαν σε ενότητα ενόψει των αυριανών προσευχών και ζήτησαν από όλους τους ιμάμηδες στην Καμπούλ και τις επαρχίες της χώρας να πείσουν τους πολίτες να μην επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την κατάληψη της Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, οι Ταλιμπάν έχουν παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο λέγοντας πως θέλουν ειρήνη, ότι δεν θα πάρουν εκδίκηση από τους εχθρούς τους και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου. Κατά την προηγούμενη εξουσία τους, από το 1996-2001, περιόρισαν στο ελάχιστο τα δικαιώματα των γυναικών, πραγματοποιούσαν δημόσιες εκτελέσεις και ανατίναζαν αρχαίους βουδιστικούς ναούς.

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ κι ενώ εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές εκεί, είπαν ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν. Οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε από ποδοπατήματα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν.

Σε ένα περιστατικό, το βίντεο του οποίου κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα μικρό κορίτσι το σηκώνουν για να περάσει από την περίφραξη του αεροδρομίου και το παραδίδουν σε έναν Αμερικανό στρατιώτη, μια απόδειξη της απόγνωσης των ανθρώπων που πασχίζουν να φύγουν.Ένας ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν σκοτώθηκε, όταν έπεσε από αμερικανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε ένα αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απογείωσης, όπως μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Ariana News.

Σήμερα, ένοπλοι πυροβόλησαν στον αέρα σε διάφορες εισόδους του αεροδρομίου, για να διαλύσουν πλήθη ανθρώπων, μεταξύ αυτών γυναίκες που είχαν στην αγκαλιά τους παιδιά. Δεν είναι σαφές εάν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ ήταν Ταλιμπάν ή προσωπικό ασφαλείας που βοηθάει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν «κρατούν τον λόγο τους» παρέχοντας στήριξη στις ξένες δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους, είπε ένας αξιωματούχος τους. «Διευκολύνουμε το ασφαλές πέρασμα όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ