Σεξ Καρδιά: Η σύνδεση μεταξύ συχνότητας του σεξ και καρδιαγγειακής υγείας

Το σεξ δεν είναι μόνο απολαυστικό για πολλούς ανθρώπους. Κάνει και καλό στην υγεία της καρδιάς στην περίπτωση των ανδρών. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνδρες με χαμηλή συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι άνδρες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα μία φορά το μήνα ή λιγότερο είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τους άνδρες που ανέφεραν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, γράφει η ερευνήτρια της μελέτης Susan A. Hall, PhD, του τμήματος επιδημιολογίας στα New England Research Institutes.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τη σχέση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και τον καρδιακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την στυτική δυσλειτουργία, λένε οι ερευνητές.

Η Hall και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 1.165 άνδρες (μέση ηλικία τα ’50) χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσος) στην αρχή της μελέτης. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 16 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε αυξανόμενος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στη μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε σύγκριση με τους άνδρες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, οι άνδρες με σεξουαλική δραστηριότητα μία φορά το μήνα ή λιγότερο είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά την περίοδο της μελέτης.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια χαμηλή συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας προβλέπει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο – ανεξάρτητα από τη στυτική δυσλειτουργία – και ότι ο έλεγχος και η εκτίμηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να είναι κλινικά χρήσιμος”, γράφουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το ρόλο της σεξουαλικής επιθυμίας και την ικανότητα για σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανούς παράγοντες στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. “Οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες έχουν πιθανώς λίμπιντο και ικανότητα για σωματική δραστηριότητα που μπορεί να είναι δείκτης για τη γενική υγεία”, λένε οι ερευνητές.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here