Καναδάς Αλμπέρτα: Οι λοιμώξεις από σύφιλη φτάνουν σε επίπεδα προ αντιβιοτικών

Καναδάς Αλμπέρτα: Οι λοιμώξεις από σύφιλη στην Αλμπέρτα φτάνουν σε επίπεδα προ αντιβιοτικών Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα σύφιλης στην Αλμπέρτα αυξάνονται σταθερά. Το 2014, αναφέρθηκαν 161 περιπτώσεις της σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου (ΣΜΝ), ενώ το 2020, 2.509, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Το CBC News αναφέρει ότι υπήρχαν 765 κρούσματα ΣΜΝ στην επαρχία μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, αριθμός που εκτοξεύτηκε στα ύψη που δεν παρατηρήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια. ”

Τα υψηλότερα ποσοστά που έχουμε δει από τη δεκαετία του 1940, η οποία είναι, φυσικά, η προ-αντιβιοτική εποχή”, δήλωσε ο Δρ Ameeta Singh, ειδικός μολυσματικών ασθενειών που εργάζεται στο Royal Alexandra Hospital του Edmonton. «Παρά τις προόδους μας, βλέπουμε ένα τρομακτικό ποσοστό περιπτώσεων σύφιλης. ” “Αυτό που κάνουμε τώρα με τη σύφιλη, από την άποψη των υπηρεσιών ΣΜΝ, είναι ότι σβήνουμε τις φωτιές με κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο Singh, ο οποίος εργάζεται επίσης σε κλινική του Έντμοντον για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αναφέρει η Edmonton Journal Ε

Τη Σύφιλη επικαλέστηκε ο Δρ Ντίνα Χίνσοου, επικεφαλής ιατρικής υγείας της Αλμπέρτα, σε μια δήλωση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην επαρχία, σύμφωνα με το NarCity – Edmonton. «Η πλειοψηφία των πόρων δημόσιας υγείας μας κατευθύνθηκε στην αντιμετώπιση της COVID-19, όπως ήταν απαραίτητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δουλέψουμε πλήρως σε άλλες απειλές, όπως η σύφιλη και οι θάνατοι από οπιοειδή », είπε.

Αυτό σημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό στις κλινικές δημόσιας υγείας έχει απομακρυνθεί για να εργαστεί στις ευθύνες της COVID, κάτι που είναι κατανοητό, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Ο Δρ Singh εξήγησε: «Οι νοσηλευτές μας, οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής που βρίσκουν και δοκιμάζουν και προσφέρουν θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς με ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, είναι μέρος των νοσηλευτών ειδοποίησης στην επαρχία καθώς και νοσηλευτές στις κλινικές ΣΜΝ».

Όχι μόνο αυτό, αλλά η πανδημία έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του κοινού μέσω των κλινικών, περιορίζοντας τις υπηρεσίες προσέγγισης που συνήθως παρέχονται. Είναι «πολύ πιθανό» να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν διαγνωστεί λόγω της πανδημίας, είπε ο Singh.

Ο Σινγκ είπε ότι υπήρξε επίσης μια “σημαντική αύξηση” στις περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης, όπου η μόλυνση μεταφέρεται σε ένα μωρό από μια έγκυο μητέρα.

Από το 2015, ο Singh είπε ότι έχουν υπάρξει 135 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης με περίπου 30 βρεφικούς θανάτους.

Η δευτερογενής σύφιλη είναι η πιο μεταδοτική από όλα τα στάδια και χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση των βακτηριδίων Treponema pallidum σε όλο το σώμα, προκαλώντας συστηματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν δερματικές βλάβες όπως το δερματικό εξάνθημα στο δεξί μηρό αυτού του ασθενούς.

Τα περιστατικά σύφιλης στην Αλμπέρτα κατανέμονται σε πολλές ομάδες, με το 25 % των περιπτώσεων να είναι μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. «Αυτό που σημαίνει, φυσικά, είναι ότι τα υπόλοιπα είναι ετεροφυλόφιλα άτομα», είπε ο Singh. «Το 15 % των περιπτώσεων είναι μεταξύ εγκύων γυναικών. Και περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων αναφέρουν σεξ με ανώνυμους συντρόφους και το 50 % αναφέρει χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ».

Η τελευταία φορά που η σύφιλη ήταν τόσο διαδεδομένη στην Αλμπέρτα ήταν το 1948, λίγα χρόνια αφότου η πενικιλίνη έγινε ευρέως διαθέσιμη και τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται.

“Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βακτήρια δεν έχουν αναπτύξει αντοχή στην πενικιλίνη”, δήλωσε ο Singh, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως θεραπεία σήμερα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here