ΕΣΥ Βρετανία: Χορήγηση στατινών σε ασθενείς covid-19 ως μέρος δοκιμής

ΕΣΥ Βρετανία: Οι γιατροί του ΕΣΥ του Η.Β. θα δώσουν στους ασθενείς Covid στατίνες και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση με την ελπίδα ότι θα αποδείξουν ότι θα σώσουν ζωές ως μέρος μιας νέας δοκιμής

  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν apixaban – ή Elquis – που συνήθως χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν οι θρόμβοι αίματος
  • Ή το φάρμακο που προκαλεί χοληστερόλη atrovastatin – πωλείται περίπου £ 12
  • Οι ερευνητές στοχεύουν στην πρόσληψη περισσότερων από 2.000 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid πρέπει να λαμβάνουν στατίνες και φάρμακα αρτηριακής πίεσης μετά την έξοδο σε νέα δοκιμή.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι τα κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, με χιλιάδες Βρετανούς που είναι γνωστό ότι πέθαναν μετά την έξοδό  τους από θαλάμους. Οι γιατροί του ΕΣΥ Βρετανίας θα δοκιμάσουν τα δύο φάρμακα σε 2.600 ασθενείς με μακρά Covid τα επόμενα τρία χρόνια. Τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής Office for National Statistics δείχνουν ότι ένας στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό πεθαίνει εντός έξι μηνών από την απελευθέρωσή του από θαλάμους. Και τρεις στους δέκα πρέπει να ξαναμπούν μετά από επιπλοκές, όπως δυσκολίες στην αναπνοή και προβλήματα με το ήπαρ και τα νεφρά.

Στους μισούς από τους εθελοντές θα προσφερθεί apixaban – διαθέσιμο με ιατρική συνταγή ως Elquis, ένα φάρμακο αραίωσης του αίματος που χορηγείται σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο. Και το άλλο μισό θα πάρει ατορβαστατίνη, φάρμακο που προκαλεί χοληστερόλη – και πωλείται στο φαρμακείο για £ 12 ως Lipitor.

Θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν ασθενείς στην τριετή δοκιμή – που ονομάζεται ΘΕΡΑΠΕΙΑ -Covid – την επόμενη εβδομάδα. Διευθύνεται από το Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, το Cambridge University και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Covid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

Το Imperial College Healthcare, στο Λονδίνο, προσφέρει ήδη apixaban σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τον ιό και φεύγουν από το νοσοκομείο.

Ένα φυλλάδιο από το νοσοκομείο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αναφέρει: «Η εμπειρία μας με τη μόλυνση από κορωνοϊό έχει δείξει ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος στις φλέβες». Προσθέτουν: «Αυτό μπορεί να είναι σοβαρό εάν ο θρόμβος μετακινηθεί στους πνεύμονες και μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα, προκαλώντας πνευμονική εμβολή (απόφραξη στους πνεύμονες).» Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό ή σύνδεσης με αναπνευστήρα.

Μια κινεζική μελέτη ανέφερε ότι τα φάρμακα που προκαλούν χοληστερόλη, που κοστίζουν πένες, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 45%. Οι γιατροί είναι απελπισμένοι για περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό τους για τη θεραπεία της Covid και τις συνέπειες της νόσου. Μόνο η tocilizumab, το sarilumab και η δεξαμεθαζόνη έχουν εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από δοκιμές που διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς Covid.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here