Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco


Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η τροποποιημένη σύμβαση μεταξύ της κινεζικής Cosco και του Ελληνικού Δημοσίου για την απόδοση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, το οποίο κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 08.04.2016 υπογράφηκε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών, δυνάμει της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ έχει πωλήσει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited. Ήδη η μεταβίβαση του 51% των μετοχών έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί η μεταβίβαση του υπόλοιπου 16%.

Δυνάμει της από 24.06.2016 σύμβασης παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 4404/2016, η Cosco είχε αναλάβει την υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά για να ξεκλειδώσει το υπόλοιπο 16%.

Καθώς η Cosco δεν είχε προβεί στις επενδύσεις η μεταβίβαση καθυστερούσε. Έτσι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση και προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή σε διεθνή διαιτησία, η αρχική σύμβαση τροποποιήθηκε.

Έτσι, η Cosco θα έχει πλέον στη διάθεσή της μια επιπλέον πενταετία για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα, αλλά ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταθέσει νέα εγγυητική επιστολή, που θα αντιπροσωπεύει το 33% των ανεκτέλεστων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 295 εκατ. ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβαση μεταξύ της κινεζικής Cosco και του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι σύντομα οι κινέζοι θα βρεθούν να κατέχουν το 67% του ΟΛΠ.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεσή της τροποποιημένης σύμβασης στη Βουλή εντός Σεπτεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του υπόλοιπου 16% του ΟΛΠ στους κινέζους, το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει το 7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ