Κορονοϊός: Εγκρίθηκε στην Ινδία το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για την Covid-19


Η αρμόδια αρχή της Ινδίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA για τον κορονοϊό, για έκτακτη χρήση.

Η αρμόδια αρχή της Ινδίας έδωσε την έγκρισή της για έκτακτη χρήση του πρώτου εμβολίου DNA για την Covid-19.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το τριών δόσεων εμβόλιο ZyCoV-D αποτρέπει τη νόσηση με συμπτώματα στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται ο κατασκευαστής, Cadila Healthcare. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει μέχρι και 120 εκατ. δόσεις του δεύτερου ινδικού εμβολίου για τον κορονοϊό κάθε χρόνο.

Προηγούμενα εμβόλια DNA λειτουργούσαν καλά σε ζώα μα όχι σε ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο αυτό

Το DNA και το RNA είναι δομικά στοιχεία της ζωής: Μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που περνιούνται από τους γονείς στα παιδιά. Όπως και άλλα εμβόλια, ένα εμβόλιο DNA όταν χορηγείται εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αντιμετωπίζει τον πραγματικό ιό.

Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια, ή μικρούς δακτυλίους DNA, που περιέχουν γενετική πληροφορία, ώστε να στείλει πληροφορίες στα κύτταρα για την «πρωτεΐνη- ακίδα», την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να «γαντζώνεται» και να εισέρχεται σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα περισσότερα εμβόλια για τον κορονοϊό λειτουργούν δίνοντας στο σώμα οδηγίες για τη δημιουργία ενός τμήματος της πρωτεΐνης αυτής, ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα και να εκπαιδεύει τον εαυτό του στην αντιμετώπιση του ιού.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο DNA για ανθρώπους κατά της Covid-19. Υπάρχουν κάποια εμβόλια DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, πχ, για χρήση σε ζώα- ωστόσο πάνω από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε ανθρώπους στη χώρα. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τον καρκίνο ή τον HIV.

Επίσης το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο της Ινδίας για τον κορονοϊό άνευ βελόνας: Χορηγείται μέσω ενός «injector» χωρίς βελόνα, που διεισδύει στο δέρμα μέσω υγρού, στέλνοντας το εμβόλιο στον επιθυμητό ιστό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Επιστήμονες λένε πως τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά. Μπορούν επίσης να αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες- 2 με 8 βαθμούς Κελσίου. Η Cadila Healthcare λέει πως το εμβόλιό της έχει δείξει «καλή σταθερότητα» στους 25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ωστόσο εμβόλια DNA για μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Όπως λένε γιατροί, σε ζώα λειτουργούν καλά, μα δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας σε ανθρώπους. Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί τρεις δόσεις αντί για τις συνηθισμένες δύο- αν και ο κατασκευαστής εξετάζει το ενδεχόμενο δύο δόσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ