Χρυσοχοΐδης: Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Βίλια – Σε πλήρη ετοιμότητα και συναγερμό τις επόμενες ημέρες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων στη χώρα μας ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στη μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη χώρα μας, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι σε αρκετές περιοχές. 

Πλήρως έχει οριοθετηθεί η φωτιά στα Βίλια, σύμφωνα με όσα είπε κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το βράδυ της Παρασκευής 20 Αυγούστου.

«Ισχυρές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή των Βιλίων μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα που επιχείρησαν και σήμερα για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βίλια, ενώ έκανε αναφορά και στη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα, από χρήση φωτοβολίδας, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί.

Ευτυχώς, όπως είπε ο υπουργός, τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, ενώ το περιστατικό ερευνάται από τις Αρχές, όπως και όλες οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών», σημείωσε.

Αφού ευχαρίστησε εκ νέου όσους συμμετέχουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο, απειλή ή εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς τις επόμενες ημέρες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές.

Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση:

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Υπουργό:

«Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 76 δασικές πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στη Δυτική Αττική, έχει πλέον οριοθετηθεί.

Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Πραγματοποιείται διαρκώς επιτήρηση της περιοχής από μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και σήμερα μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 18 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ, κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Όλες αυτές τις ημέρες ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σημαντικό αριθμό Αξιωματικών και Οπλιτών, αλλά και πλήθος επίγειων, εναέριων και πλωτών μέσων, τόσο στο πεδίο όσο και σε σταθμούς βάσης, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πλήθος στελεχών σε όλη την περιοχή, όχι μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών αλλά και για την φύλαξη περιουσιών όταν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμουν αποφασιστικά όλες αυτές τις μέρες ώστε να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Σήμερα τα ξημερώματα είχαμε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους.

Κι όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας από κάποιον ή κάποιους συμπολίτες μας.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ήδη συνεργάζεται στενά και συστηματικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ και της ΕΛΑΣ για την εις βάθος διερεύνηση των αιτίων όλων των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος.

Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων.

Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό!

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here